Varför jag ger upp utdelningsaktier och vad jag köper istället.

Varför jag ger upp utdelningsaktier och vad jag köper istället.

När jag började med investeringar några år tillbaka så läste jag flera mycket bra böcker om utdelningsaktier. Marcus Hernhags mini-bibel och framförallt boken ”Singel Best Investment” la ett fundament för min egen investeringsfilosofi. 

Och mina egna analyser av nyckeltal gav resultat. Jag slog index, vilket var målet. 

Samtidigt visste jag att de flesta investerare inte slår sitt jämförelseindex över lång tid. Duktiga förvaltare kan ha streaks över flera år, men på lång sikt får de spö av index i 9 fall av 10.

Men tänk om du kan få både och. Ett index bestående av aktivt förvaltade långsiktiga investeringar i bolag där förvaltaren dessutom har ”skin in the game” och ett bra track-record? 

Parallellt med min portfölj med utdelningsaktier har jag byggt upp en fondportfölj med en mix av globala och svenska indexfonder. 

En svensk fond jag fastnade för var Spiltan Aktiefond Investmentbolag. En specialfond som i mycket kan liknas vid en indexfond. 

Investmentbolag är lite finurliga. De är ofta familjeägda, Investor ägs av familjen Wallenberg, Lundingruppen av familjen Lundin, Latour ägs av familjen Douglas, Kinnevik ägdes tills nyligen av familjen Stenbeck, osv. 

Alla är inte familjeägda, men många av de stora är det. Det är viktigt, eftersom ett familjeägt bolag tenderar att vara väldigt välskött. Familjen bakom har ju en stor del av sina stålar i bolaget, de har med andra ord stora incitament i att få bolagen att gå bra. 

Som investerare får vi aktivt förvaltade ”fondportföljer” till samma kostnad som en indexfond när vi köper investmentbolagets aktie. 

Spiltans fond innehåller svenska börsnoterade investmentbolag, fördelningen är lite speciell, istället för att en likaviktad portfölj, så är den viktad efter börsstorlek. Det gör Investor och Industrivärden till de två största innehaven, tätt följt av Kinnevik. 

       10 största innehav       Procent av portföljen
Investor A27,2 %
Industrivärden 24,5 %
Kinnevik 11,5 %
Lundbergföretagen9,8 %
XCAT OMXS304,4 %
ICA Gruppen4,4 %
Latour 3,7 %
Lifco4,0 %
SCA3,4 %
Indutrade 3,4 %
Ratos1,8 %

Sammanlagt ger inriktningen på investmentbolag en underliggande exponering mot ca 85 innehav, både noterade och onoterade. 

Under åren har jag ägt Spiltans fond utan att egentligen tänka djupare på vad det innebär. Den har presterat bra år efter år och därför förtjänat sin plats i portföljen. Men tanken slog mig aldrig att jämföra mitt eget slit med min utdelningsportfölj med Spiltans utveckling, för jag har ju jämfört mig med index, och index har jag kaxigt konstaterat att jag lämnat bakom mig varje år.  

Men så en dag klickade jag på det lilla kugghjulet på Avanza och valde just Spiltans fond som jämförelse. 

Ojojoj. 

Inte nog med att Spiltans fond har slagit index varje år sen den startades. Dess genomsnittliga årliga utveckling sen 2012 är 18%. 

Arton!

Spiltan Aktiefond Aktiebolag, en passivt förvaltad indexfond med väldigt låg avgift (0,24%) slår min egen utdelningsportfölj med flera procent varje år. 

Över tid växer de få procenten till en inte oansenlig summa. 

Så vad göra? Ska jag följa min första instinkt att vilja ”vinna” över Spiltan, eller ska jag bara inse att jag inte kan slå familjen Wallenberg, Douglas mfl. eftersom jag inte har hundratals anställda och full insyn i företagen jag investerar i?

Valet föll på det senare. 

Jag har börjat sälja av alla mina utdelningsaktier och planerar att investera merparten av pengarna i Spiltans fond. 

Just nu består min portfölj med utdelningsaktier av två företag. Nyligen var det fjorton, sen tre, men Wihlborgs såldes i veckan och nu är det bara Castellum och Hufvudstaden kvar. 

Jag tror de två fastighetsbolagen fortfarande har lite mer att ge då de varit väldigt pressade av Corona. Men så fort de studsat tillbaka till tidigare nivåer så åker även de ut ur portföljen och in i Spiltans fond. 

Vinsten, förutom högre avkastning, är att jag frigör tid som jag kan lägga på att hitta guldkorn bland tillväxtbolag. Den del av börsen som har 10% av mitt intresse

Det enda negativa med Spiltans fond som jag ser det är att den inte innehåller det mest uppenbara bolaget. Spiltan är ju själva ett investmentbolag. Det drivs väldigt framgångsrikt av Per H. Börjesson som du kanske känner igen som namnet bakom en populär bok om investeringar och privatekonomi.

Börjesson har kallats Sveriges Warren Buffet för sin tro på långsiktighet och förnuftiga investeringar. 

Men för att kunna köpa aktier i aktiebolaget Spiltan måste man krångla via specialsajten Pepins. Du kan inte köpa via ISK, bara depå, och de har öppet för handel en gång i månaden i Spiltans egna aktie.

Det skippar jag gärna. 

Jag mailade faktiskt Spiltan om just detta och undrade varför de inte har med Aktiebolaget Spiltan i sin fina fond och därmed ger hela svenska folket enkel tillgång till bolaget genom ett index de själva skapat?

Svaret var att det ”intressant idé” (som om de aldrig tänkt på det innan?) men att det kunde uppfattas som jäv…

Vilket givetvis låter som bullshit. Jag vet inte exakt varför de inte listar Spiltan på börsen, men jag misstänker att det handlar om kontrollen de har som (del)ägare av handelsplattformen Pepins, som de antagligen mister. 

Det finns helt enkelt mer pengar att tjäna via Pepins. 

Men Spiltan Aktiefond Investmentbolag kan vi alla köpa på Avanza eller Nordnet. Själv månadssparar jag 40% av alla mina investeringar där och är numer fullt dedikerad till Team Börjesson, det ger samma fördelning som tidigare gick till Spiltan OCH mina utdelningsaktier. Hade den funnits i ppm-utbudet hade jag haft den där också. 

Hur gör du? Äger du Spiltan Aktiefond Investmentbolag?

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *