Vad är Bitcoin och Ethereum? Så passar kryptovalutor in i din FIRE-plan.

Vad är Bitcoin och Ethereum?

Jag har hintat om att jag börjat investera i kryptovalutor i ett par inlägg nu. Ett inte helt okontroversiellt beslut för en FIRE-bloggare, som främst borde investera i indexfonder och kanske lite räntefonder. Men vad är Bitcoin och Ethereum?

Innan jag går igenom hur och vad jag investerat i så kan det vara en bra idé att ge en översikt över kryptovalutor och främst Bitcoin och Ethereum, som är de två valutor jag har valt att investera i.

Vad är en kryptovaluta?

En kryptovaluta (eller ”krypto”) är en digital valuta som kan användas för att köpa varor och tjänster krypterat för att göra säkra transaktioner online. 

Den underliggande tekniken kallas block-chain som kort kan sammanfattas som en peer-to-peer (P2P) teknologi. Blockchain gör att data lagras globalt på tusentals servrar – samtidigt som alla i nätverket kan se alla andras poster i nästan realtid. Det gör det svårt för en enskild användare att få kontroll över nätverket.

Huvudpoängen med kryptovalutor är att lösa problemen med traditionella valutor (devalvering, förfalskning, centralisering etc.) genom att placera makten och ansvaret i valutainnehavarnas händer. Det är alltså en decentraliserad valuta som vänder på det traditionella maktförhållandet och demokratiserar pengar genom att klippa bort mellanhanden (banker och institut) i alla typer av transaktioner. 

Det är såklart mycket mer komplicerat än såhär, men som kort översikt tycker jag detta täcker upp bra. Implikationerna för kryptovalutor är massiva. Termen ”demokratisera pengar” rymmer ju en mindre revolution, vilket såklart färgar av sig på den som väljer att investera i krypto. Det är många ”troende” som köper t.ex. Bitcoin av nästan ideologiska skäl med inställningen att användandet av Bitcoin och därmed valutans värde kommer öka exponentiellt under lång tid framöver. 

Det finns även många självutnämnda experter på området. En brasklapp är alltså på sin plats, jag är ingen expert på krypto utan håller på att lära mig mer om ämnet. Något jag antagligen kommer bli varse om i kommentatorsfältet om jag råkat uttrycka mig slarvigt i nåt avseende 

Vad är Bitcoin?

Bitcoin är världens första kryptovaluta. Skapad av den mytomspunne Satoshi Nakamoto (är det en person eller en grupp människor?) 2009 och är alltså mer än 10 år gammalt nu.  

Det utmärks som en fast valuta; det kommer aldrig finnas mer än 21 miljoner Bitcoins. Det är en hållbar (digitalt), tillgänglig (blockchain är öppen 24/7), och delbar (1 bitcoin = 100 miljoner Satoshis) digital valuta. Vidare är Bitcoin verifierbar (öppen källkod ”Bitcoin Core”) och viktigast av allt, krypterad. Det är detta som ger Bitcoin sitt stora värde. 

Varje Bitcoin är i grunden en datorfil som lagras i en ”digital plånbok” på en dator. Människor kan skicka Bitcoins (eller en del av en) till din digitala plånbok, och du kan skicka Bitcoins till andra människor. Du kan också betala för varor i Bitcoin och ta betalt för varor i valutan. Varje transaktion registreras i en blockchain. 

Block-vaddå?

Den underliggande tekniken till kryptovalutor kallas blockchain. Den kan beskrivas som en datastruktur för ett transaktionsregister som säkerställer kedjans säkerhet, transparens och decentralisering. En blockformad informationskedja som inte styrs av en enskild person eller myndighet.

”Visionen för Bitcoin är att nå en kritisk massa användare och därmed växa fram som vår globala reservvaluta.” 

Bitcoins tre faser: 

Det finns tre utvecklingsfaser för denna nya valuta: först som samlarobjekt (spekulation), sen som investering (värdeförvaring), och slutligen som transaktionsmedel. I takt med att Bitcoin går igenom dessa faser kommer också dess värdering variera. 

Marknaden ser för närvarande Bitcoin i det tidiga skedet av fas II, som värdeförvaring. Bitcoin brukar också kallas för digitalt guld och guld har traditionellt setts som en form av värdeförvaring. 

När Bitcoin befann sig i den spekulativa första fasen, särskilt i boomen 2017, exploderade priset från $900 i början av 2017 till $19 000 i slutet av 2017 och föll sedan ner till $3700 i slutet av 2018. Dagens värde (i skrivande stund) är hisnande $50000 per Bitcoin. 

Bitcoin idag

2020 var ett extraordinärt år i många aspekter och vi påminns igen om hur lätt vår ekonomi kan översvämmas med nya pengar tryckta av centralbankerna. Hela 9 biljoner nya dollar har skapats sedan september 2019, dvs. en femtedel av alla dollar som någonsin printats. 

Injektionen av pengar har drivit upp hela börsmarknaden till astronomiska höjder då den tvingat vanliga sparare att investera på en (högt värderad) börsmarknad för att kunna få avkastning på sina surt förvärvade slantar. Vanliga sparkonton har inte klarat av att slå inflationen och har därmed varit en förlustaffär.

Och Bitcoin har hakat på uppgången. Skillnaden denna gång jämfört med 2017 är att det är fler och fler institutionella investerare som satsar på kryptovalutan. Förutom större banker och institut har även flera företag valt att satsa en del av sin kassa i Bitcoin. Square, Microstrategy och kanske kändast av alla, Tesla har alla köpt kryptovalutan och eldat på kursen ytterligare. En lustig anekdot är att Teslas investering i Bitcoin har gett dem större avkastning än vad all deras försäljning av bilar lyckats ge dem än så länge.

Framtiden för Bitcoin

Det finns otroligt många prognoser för hur värdet på Bitcoin kommer se ut i framtiden. Jag har läst allt från $50 000 (där är vi idag) till $400 000 per coin, till över 3 miljoner dollar från de mest positiva. Dessa prognoser är dessutom utfärdade av väldigt namnkunniga och bevisat duktiga investerare som Ark Invests Cathie Woods och Chamath Palihapitiya, vilket ger viss bäring åt teorierna, men de ska givetvis tas med stora skopor salt och man ska ha i åtanke att värdeökningen inte sker över en natt. 

En ny guldrush

Så vad kommer Bitcoin kosta låt säga inom 12 mån. Olika analyser följer olika antaganden, och ett sådant antagande är jämförelsen med guld. 

Det finns ett argument för att Bitcoin kommer komma ikapp börsvärdet på fysiskt guld när valutan är allmänt accepterad som en digital (och därmed överlägsen) version av guld.

Nuvarande marknadsvärde på guld är 9 biljoner dollar vilket motsvarar 2% av den totala globala rikedomen. Om Bitcoin skulle nå guldets marknadsvärde innebär det ett pris per Bitcoin på $428 000. 

Att en Bitcoin ska kosta nästan en halv miljon dollar om 12 månader känns orimligt. Men kan priset på en Bitcoin nå 20%-25% av priset på guld på 12 månader? Kanske…Det är i alla fall inte helt omöjligt att tänka sig.  Då har vi ett prisintervall på mellan $80.000 – $110.000 i slutet av 2021. 

Jämförelsen med guld är en av flera analyser du kan läsa dig till på nätet. Det finns analyser som ger ett mycket högre pris och andra som ger mycket lägre pris. Jag tycker jämförelsen med guld som värdebehållare är rättvis och tydlig. Men det är som sagt EN bild av det möjliga värdet på en Bitcoin i framtiden, på kort och lång sikt. Det kan bli högre och det kan bli lägre. 

Vad kan gå fel?

Hittills är allt rosigt. Men givetvis finns det risker med att investera i Bitcoin. En uppenbar risk är volatiliteten vi ser, det är inte ovanligt att priset på Bitcoin flukturerar rejält, och att spekulera i eller ”trejda” i Bitcoin är inget jag förespråkar. 

Andra risker berör själva kärnan av Bitcoin. Valutan har sitt värde i att den är okorrumperad; att säkerheten som värdehållare hålls intakt. Om Bitcoins själva kärnstruktur och syfte skulle visa sig vara lätt att manipulera i framtiden, ja då försvinner en stor del av det som ger valutan värde idag. 

Andra stora risker är den politiska risken. Det är inte jättemånga regeringar och centralbanker som tycker att en decentraliserad valuta är toppen, de gillar sina gamla system med Fiat-pengar och kan helt enkelt förbjuda Bitcoin som valuta. Detta hände i Indien 2018, men lagen avskaffades 2020. 

Att Bitcoin skulle förbjudas över hela världen är svårt att föreställa sig då det skulle kräva en synkroniserad lagändring mellan flera nationer. Men däremot så kommer priset på Bitcoin säkerligen fluktuera om fler geopolitiska restriktioner skulle införas.

Det finns också en risk att omställningen till användandet av Bitcoin går mycket långsammare än väntat. Läget just nu visar motsatsen, men man kan aldrig vara helt säker. 

Bitcoin sammanfattat

Bitcoin är alltså en investering i en framtidsvision där pengar demokratiserats. Valutan är både ett transaktionsmedel och en värdebehållare i likhet med guld, och mycket pekar på en allt större adaption av kryptovalutan. Jämförelsen med guld skulle teoretiskt kunna få Bitcoin-priset att nästan tiodubblas från dagens värdering. Det är en högvolatil investering som är förenad med mycket risker men också en potentiellt stor uppsida. 

Grunderna i Ethereum

Det var Bitcoin, den största kryptovalutan i världen. Men det finns fler som är värda att nämna. Den andra kryptovalutan jag tänkt kika lite närmare på är Ethereum, eller Ether. 

Ether är den näst största kryptovalutan efter Bitcoin. Men det är också så mycket mer än så. 

Där BTC kan jämföras med guld som värdehållare är Ethereum en plattform för andra applikationer. Ett intrikat säkerhetssystem som kan verifiera appar och program för en tredje part. Ethereum är nätverket, Ether är valutan som används på nätverket. 

En snabb googling beskriver Ethereum såhär: 

Ethereum är en öppen källkodsplattform som använder blockchain-teknik för att skapa och köra decentraliserade digitala applikationer, eller ”dapps” som gör det möjligt för användare att sluta avtal och genomföra transaktioner direkt med varandra för att köpa, sälja och handla varor och tjänster utan en mellanhand. 

Sen lanseringen i juli 2015 har Ethereum växt till den största och mest väletablerade, öppna decentraliserade programvaruplattformen på jorden. Valutan Ether används huvudsakligen för två ändamål – den handlas som en digital valuta på börser på samma sätt som andra kryptovalutor, och den används i Ethereum-nätverket för att köra de applikationer som byggs. 

Ethereum är inte digital olja

En populär jämförelse är att säga: Bitcoin är digitalt guld och Etherum är digital olja. Men den jämförelsen haltar lite (även om jag förstår frestelsen i att göra analogin). 

Om något så är Ethereum mer som ett digitalt avloppssystem för nya digitala produkter och tjänster. En ny bit infrastruktur med kraften att förändra hur vi interagerar med varandra på samma sätt som internet gjorde för 20 år sedan. 

Som plattform kan Ethereum användas för alla aktiviteter som har en ekonomisk eller styrande aspekt, till exempel:

  • Transparent styrning för samhällsfunktioner
  • Säker kommunikation – Autentisering av meddelanden.
  • Säker grund för e-handel och IoT (Internet of things)
  • Säkra betalningar och avtal.
  • Integrerad utvecklingsmiljö för felsökning, utveckling och distribution av Ethereum-applikationer
  • Gratis programvara för utvecklare. 

Många tror att Ethereum kommer bli större än Bitcoin av den enkla anledningen att nätverket har så många fler möjliga funktioner. Värdet idag är ca $1800 per ether. Prognoser säger att Ethereum kan komma att nå en värdering på $50 000 inom 5 års tid. Men som sagt, ta alla prognoser med skopor av salt. 

Varför har jag valt att diversifiera med kryptovalutor?

Ja rubriken avslöjar svaret. Diversifiering. En traditionell FIRE-portfölj säger att du ska ha lika många procent räntor som du är år gammal. En konservativ syn och om du vill investera med lite mer risk så är ca 20% räntepapper eller mindre en bättre fördelning. 

När vi ser hur räntorna gått de senaste åren ser det inte jättebra ut, bedrövligt faktiskt, och jag som har många år kvar till FIRE blir lite fundersam om huruvida det är så klokt att ha räntor i portföljen överhuvudtaget.

Att diversifiera med kryptovalutor och sätta av 20% av dina tillgångar i Bitcoin och Ether eller mer är absolut inget jag förespråkar. Men jag anser att risken du tar för att ha låt säga 5% (som är min nuvarande viktning) eller upp till 10% i krypto är ett vad som är värt att ta. 

Ja det kommer svänga rejält i portföljen och ja kryptovalutor har en tendens att rasa titt som tätt, men om man fortsätter månadsspara och jämnar ut kurvan över tid så tror jag att en liten del krypto i portföljen kommer hjälpa totalavkastningen och vara värt risken. Jag tycker helt enkelt jag har råd att förlora 5% av mina investeringar, men hoppas och tror såklart att mina kryptoinvesteringar kommer addera ett par procent till totalavkastningen varje år. 

Den korta tid som jag hållit kryptovalutor hittills har sannerligen varit bra för portföljen. 

Planen är att ombalansera portföljen en gång per år och sälja av de certifikat som överstiger 5% och fördela vinsten i fonderna, på samma sätt som jag ombalanserar övriga portföljen alltså. 

Krypto via Avanza

Jag har som bekant mina investeringar på Avanza men de erbjuder inte köp av faktiska coins. Och eftersom jag gillar smidigheten med ett ISK så har jag valt att köpa certifikat från XBT, de finns för både Bitcoin och Ether. Nedsidan är att du inte äger faktiska coins, precis som du inte äger guld i ett guldcertifikat och de är dessutom ganska dyra, avgiften är 2,5%. Uppsidan är att du inte behöver skapa en wallet på en utländsk sajt och därefter betala 30% i skatt på den vinst du gör. 

För mig väger det positiva med certifikaten upp för det negativa. Men om du är nyfiken på krypto är valet av ägarform en fråga du måste ställa dig. 

Kryptovalutor är i mina ögon en väldigt spännande utveckling för den globala ekonomin i stort. Och i takt med att fler och fler institutioner och företag väljer att investera i främst Bitcoin tycker jag också att risken sjunkit. Jag tror inte vi kommer se de extrema rasen som hände 2017 igen. Nån klok sa en gång att det inte går att stoppa en idé vars tid har kommit och det är min syn på kryptovalutor. Blockchain-tekniken och dess valutor är här för att stanna, något många nationer håller med om, tex. håller Sverige på att skapa sin egen e-krona med Blockchain-teknik, och många fler länder tänker likadant och håller på att bygga egna digitala pengar. 

Frågan är huruvida Bitcoin och Ether kommer behålla sin ställning som de givna och stora digitala valutorna i framtiden. Det återstår att se. 

Hur resonerar du, äger du krypto?

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!