Månadsrapport Mars: Stimmy-checks, Krypto & Spiltan AF Investmentbolag

Månadsrapport Mars: Stimmy-checks, Krypto & Spiltan AF Investmentbolag

Det är nu lite mer än ett år sedan pandemin slog omkull världsekonomin i ett slag. Men det vände som bekant snabbt och världens börser återhämtade sig med sådan kraft att de flesta analytiker satte sina korta positioner i halsen. 

Stimmy-madness

Det ekonomiska läget eldades på av stimmy-checks i USA, vanliga småsparare har fått (om jag har rätt uppgifter) fått tre checkar på 1200, 600 och 1400 dollar. Det ger en total på 3200 dollar per person. Det innebär att ett hushåll med två vuxna och två barn har fått 12 800 dollar av staten. 

Detta ganska stora basinkomst-experiment har dopat börsen, då alla inte akut behövt stöd för att klara sin vardag, och ränteläget gör att det inte finns någon annan placering än börserna som ger en rimlig avkastning.

Personligen har min avkastning på 1 år slagit alla förväntningar, index och drömmar. Jag är upp 124% sen börsen bottnade i mars förra året. 

Spiltan via ISK!

Mars 2021 rullar på fint. Fonderna är upp nästan 7%, det största dragloket är Spiltan Investmentbolag Aktiefond och mina små kryptopositioner i Bitcoin och Ethereum. En spännande nyhet är att investmentbolaget Spiltan planerar att noteras på en vanlig börslista under året, de har ju som bekant bara gått att köpa via alternativa Pepins. Men nu ska alltså moderbolaget bakom de populära fonderna gå att köpa via ditt ISK på Avanza. Toppen säger jag! Vad detta får för konsekvenser för Spiltan AF Investmentbolag får vi nog vänta och se. Jag mailade Spiltan för ett par månader sen och undrade varför inte deras eget bolag ingick som en del av Spiltan AF investmentbolag och svaret var väldigt undflyende. Kanske på grund av just detta. Jag hade gärna sett Spiltan själva som en del av mixen av investmentbolag i deras egna fond.

Min utdelningsportfölj är nu helt avvecklad och jag har valt att återinvestera den månadsvis under ett år då börsen är väldigt högt värderad. Kommer det en större korrigering så kommer jag investera mer. Hela kapitalet från utdelningsportföljen kommer gå in i Spiltans Investmentbolags-fond. 

En bris och en vind

På tillväxtsidan har det gått upp och ner. Jag har bla. Köpt in mig i Starbreeze, den svenska speltillverkaren bakom omåttligt populära spelserien Payday. Studion håller på att utveckla Payday 3 och har signerat ett stort distributionsavtal med svenska Embracer. Det borgar för trygghet på utvecklingssidan och en bra launch när det väl är dags. Marknaden gör som marknaden ofta gör och sålde ner bolaget på den goda nyheten. Jag är dock inte speciellt stressad utan sitter i båten och tror det kommer bli en bra resa. Payday är extremt populärt på Steam, och trean är hett efterlängtad. Det kommer bli bra på sikt. 

Jag har också tagit en mindre position i Eolus Vind som har gått ner 30% sen sin topp. Vindkraftsutvecklingen är långt ifrån mättad i Sverige. Vi måste komma ihåg att vi har ett elöverskott i Sverige i norr och ett underskott i söder. Och transporten av el mellan regionerna är mycket kostsam och ineffektiv. Jag tror vi kommer fortsätta bygga ut vindkraften och där är Eolus väl positionerade. De är ett mycket välskött bolag som dessutom håller på att expandera till andra delar av Europa, som Polen exempelvis. Jag håller på medellång sikt. 

Jag är tillbaka som ägare i Scandion Oncology, det danska biotech-bolaget. Det var mitt bästa innehav förra året. Jag köpte då på 7–9 kr och sålde på 55, precis innan luften gick ur och kursen stabiliserade sig på 18 kr. Vilket är precis var jag köpt in mig igen. I Q2 kommer SCOL att släppa resultat på sin största studie och förväntningarna är enorma. Blir det positivt kommer det snabbt gå norrut. Är det meh så blir resan tvärtom. Spännande är bara förnamnet. 

Tillväxtportföljen stannar svagt uppåt, på +0,20%.

Lite i periferin så ser jag förnöjt hur Chargepoint börjar få upp farten igen efter Bidens historiska infrastrukturpaket som presenterades i veckan. Elektrifieringen är en stor del av paketet och där är Chargepoint väldigt bra positionerade. Jag har aktien i en av mina tjänstepensioner. 

Fyra IPOs som rider på trender

På IPO sidan så är det några noteringar jag ser fram emot lite extra. Coursera, Oatly, WeWork och Desenio är bolag jag kommer hålla lite extra span på under året. Det är fyra bolag som är extremt väopositionerade på stora megatrender i samhället, nämligen digitaliseringen av utbildning, food tech och hälsa, digitaliseringen av våra arbetsplatser och e-handelns fortsatta dominans.

Hoppas ni får en fin påsk och fortsatt god avkastning i april!

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!