Månadsrapport Maj: Krypto-nit för stålmän

Krypto-krasch i maj 2021

Det var ett tag sen jag skrev på bloggen. Inte för att det inte finns nåt att skriva om, utan mest för att min egen to-do lista har varit rejält späckad med jobb-grejer. Ni vet hur det kan vara. 

Maj månad har varit en jäkla åktur, som mest var jag plus lite över 4%, men sen kraschade kryptovalutorna i mitten av maj. Siffrorna slutade som följande:

Fonder: -0,52%

Tillväxt:  -2,15%

Totalt Maj: -0,87%

Totalt 2021: +35,07%

Sen feb/mars har jag som sagt börjat ställa om portföljen och tagit in två kryptovalutor: Bitcoin och Ethereum. Jag började med 5% viktning för att till sist landa på ca 10%. Utan att blinka rusade kurserna och gjorde anspråk på 20% av min portfölj, till min stora förvåning och glädje så klart. 

Men sen kom givetvis den väntade dippen, (allt känns så självklart i backspegeln).  Bitcoin gick ner till 30k dollar som lägst (i skrivande stund 36k) och Ether droppade till 1900 dollar per token. Ett fall på över 50% totalt för båda. 

Hela krypto-scenen är otroligt intressant. Det är komplext, spännande och extremt volatilt (uppenbarligen). Maximalister ser detta som en chans att öka på sitt innehav till reapris, men alla nykomlingar som kom in på toppen har det tufft. Att se sina besparingar droppa 50% på ett par dagar testar ens karaktär, det kräver att man är en man (eller kvinna) av stål för att stå pall i svängarna. 

Personligen är jag lång i mina kryptoinvesteringar och ligger fortfarande på plus. Jag fortsätter fylla på månadsvis för att jämna ut kurvan, precis som jag gör med alla mina långsiktiga investeringar. 

Anledningarna till fallet var flera. Tesla meddelade att de slutar ta betalt i Bitcoin av miljöskäl, detta bara ett par månader efter att de gick ut med att de börjat godta Bitcoin som betalmedel. 

Dessutom hotade Kina med att förbjuda användandet av kryptovalutor helt (igen), i skuggan av lanseringen av landets egna digitala valuta. 

Och jag tror, till skillnad från många, att kryptovalutorna helt enkelt var lite överköpta och behöver komma ner och sansa sig lite. 

Detta innebär inte att jag inte tror på kryptons framtid. Jag är övertygad om att Bitcoin och Ethereum är här för att stanna och att nätverkseffekten kommer skjuta upp priset i många år framåt. 

Metcalfe´s Law

Just konceptet med nätverkseffekt, eller Metcalfe´s law, är intressant. I korthet (från Wiki) innebär den att nyttan av ett dubbelriktat kommunikationssystem är proportionell mot kvadraten på antalet anslutna parter.

Eller med andra ord har värdet av ett nätverk en exponentiell tillväxtkurva baserat på antalet användare. 

Vi har sett detta i hur sociala nätverk värderas. Facebook, Snapchat, Twitter, Pinterest mfl växer exponentiellt baserat på användare som ansluter till tjänsten. Vilket också avspeglas i aktiekurserna. 

Bitcoin har uppskattningsvis 100 miljoner ägare idag (även om ingen vet exakt) vilket motsvarar 1,3% av jordens befolkning. Det finns med andra ord mycket utrymme för fler att ansluta. Vilket också händer. 

Min egen extremt ovetenskapliga spaning på detta är antalet ägare av certifikatet Bitcoin XBT på Avanza. Detta är den mest tillgängliga formen du kan äga Bitcoin på i Sverige, och Avanza visar hur många som äger certifikatet. 

En kan ju tänka sig att ägarantalet sjunker drastiskt när mer än 50% av värdet av den underliggande tillgången försvinner, ett flockbeteende man ser hända ofta i volatila aktier. 

Men i Bitcoin XBTs fall ökar antalet köpare dagligen. När jag köpte i feb/mars hade certifikatet ca 30 000 ägare. Idag finns det 38 000 ägare på Avanza. En nästan 30% ökning alltså i något så volatilt som Bitcoin. Som referens har Avanza själv 50 000 ägare på sin egen plattform, och då ska man komma ihåg att de har ett 14 årigt försprång till Bitcoin. 

Hur många ägare av BTC Certifikatet kommer finnas på Avanza i slutet på året? Jag gissar på fler än antalet som äger Avanza-aktien! 

Värdeaktiernas revansch

Börsen går verkligen starkt och ser inte ut att stanna för att hämta andan än. Alla indexfonder går som tåget, värdeaktierna fick lite revansch jämfört tech, som haft ledningen i flera år. 

De två fonder som presterat sämst för mig i år är de som gått bäst alla andra år. Tin Ny teknik är ca 6% upp för året och Avanza World Tech by TIN har precis orkat sig upp på plus i år. 

På tal om Avanza har de gjort en hel del utveckling i appen. Dels har de lanserat en funktion där du kan sätta upp dina mål med ditt sparande. Jag döpte givetvis mitt mål till FIRE. 

Och de har byggt in lite gamification i appen som peppar en på vägen. Just nu är det bara summor som firas, vilket är lite problematiskt då det kan skapa fel incitament för användaren. Jag hoppas de fortsätter utveckla funktionen och lägger till saker som diversifiering, låga fondavgifter, geografisk spridning, klimatsmarta investeringar, månadssparande mm. för att uppmuntra till sunt och hållbart investerande. Gamification kan vara ett extremt potent verktyg, hoppas Avanza vet vad de släppt lös.  

Ge mig tillväxt! Om inte, ge mig krypto!

På tillväxtsidan har det också skett en del ändringar. Jag var in och ur MUDS, en SPAC som ska ta samlarkort-företaget Topps till börsen, jag kom in tidigt och var med på det första rallyt och sålde när jag tyckte den ökat lite för mycket för snabbt. Jag håller fortsatt ögonen på företaget för jag tror det är väl positionerat i NFT-crazen som pågår. 

Jag köpte också in mig i amerikanska tv-spelsbolaget Roblox till sist. Aktien hade kommit ner rejält från sin topp och jag tog ett bet på ca 70 dollar. Nu är kursen på 93,77 och jag funderar på om jag ska plocka ut min vinst nu eller våga hoppas på vidare uppgång. Hmmm, svårt, men håll koll på mitt Insta-flöde så lovar jag att berätta hur jag gör.

När kryptovalutorna föll så mycket så tog jag också chansen att sälja av några tillväxt-minor jag gått på för att omplacera i Bitcoin, Ethereum och Cardano, som jag tror har en mycket snabbare väg tillbaka till nya all time highs. Aktierna jag sålde var Starbreeze och Nitro Gaming. 

Har ni några kul förhoppningsbolag ni vill dela med er av så gör gärna det på Instagram, kul att höra vad ni andra investerar i vid sidan av det långsiktiga. 

MÅNADENS SPARTIPS.

Om du gillar ljudböcker så får du just nu 30 dagar gratis hos Nextory. Perfekt för hängmattan i sommar. Glöm bara inte att avsluta prenumerationen om du inte vill fortsätta. Signar du upp får jag en liten bonus till sommarens glass-konto 🙂

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!