Resurser för ett rikare liv

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Avanza, SAVR, Lendo, Mat.se, Vimla, Hallon, Ownit, Amex, Komplett Bank & Telge Energi för smartare sparande och billigare investeringar. 

Resurser och länkar för ett rikare liv.

Här kommer en resurslista på tjänster och produkter som jag använt för att totalt förändra min ekonomi och skaffat ett rikare liv.

Alla länkar är affiliate-länkar, det innebär att om du använder dem så får jag en liten ersättning från företaget. Jag länkar bara till tjänster jag själv använder som hjälpt mig spara pengar i vardagen. Listan kommer säkert fyllas på över tid i takt med att jag upptäcker nya bra tjänster och erbjudande som hjälper mig spara pengar. 

Har du några bra tips på tjänster du använder? Skriv i kommentatorsfältet längst ner så hjälps vi åt att spara!

Sparande och investeringar för ett rikare liv:

Starta ett ISK på Avanza

Jag har nästan alla mina investerade sparpengar på Avanza. Jag tycker de har en helt överlägsen hemsida och app. Kundservice i världsklass. Stort utbud av fonder och aktier. Och de är stora och stabila vilket är ett krav för mig för att jag ska våga placera mina sparpengar hos en bank. Börja månadsspara hos Avanza och se pengarna växa med enorm kraft över tid

Förutom Avanza finns det Nordnet. Eller så kan du använda din vanliga bank, men kom ihåg att många gammelbanker bara erbjuder sina egna fonder. 

SAVR

SAVR är en ny plattform där du kan äga över 1 300 av de bästa fonderna utan att år efter år betala provisioner till någon. Det innebär 30 – 50 % lägre avgifter, varje år på ungefär samma fonder som hos Avanza och Nordnet. Och avgiften kan ju som bekant växa till en ansenlig summa över tid. 

Minskade utgifter för ett rikare liv:

Samla dina lån och sänk kostnaden med Lendo:

I klassiskt lyxfällan-manér så kan det vara en god idé att samla dina eventuella kreditlån till lägre ränta. Lendo låter dig göra precis det. Om du dragit på dig en massa krediter som du måste kämpa med att betala av så kan Lendo vara ett alternativ för att sänka kreditkostnaden. In och kolla om du kan spara några slantar!

OBS! Om du har krediter så gör dem till ditt absoluta prio att betala av innan du gör något annat!

Handla på Mat.se

Genom att noga planera all vår mat lyckades vi sänka våra matkostnader med 70%. Helt otroligt faktiskt! Här hittar du en guide till hur vi bar oss åt. Mat.se och andra liknande typer av tjänster hjälper dig att fokusera på din inköpslista och inte falla i köpfällorna som matbutikerna spenderat årtionden på att förfina. Skapa en matlista, planera dina menyer och ät mer vegetariskt och du kommer spara tusenlappar, tro mig!

Mobilabonnemang och bredband

Det finns fler alternativ till mobiltelefoni än det går att lista. Idag behöver det knappt kosta nånting att ringa och surfa mobilt. 

Här är två billiga alternativ som familjen testat och gladeligen rekommenderar: 

Vimla är Telenors ungdomsabonemang

Du ringer utan bindningstid. Utan uppsägningstid och utan dolda avgifter. Hos Vimla kan du välja och byta fritt mellan surfnivåer direkt i appen utan att förlora din sparade surfpott. I appen kan du dessutom se förbrukning och pausa abonnemanget om du vill. Vimla startades med en övertygelse om att göra saker annorlunda och vara ett schysst företag. Därför skänker de en del av vinsten till välgörenhet. Så att varje gång du ringer, messar och surfar gör du världen lite, lite bättre.

Hallon är ungefär som Vimla.

Du ringer i Tres nät, utan bindningstid, uppsägningstid och dolda avgifter. Hallon har också en bra app där du kan tanka på surf etc. 

Ownit har Sveriges nöjdaste bredbandskunder 

Detta enligt SKI, tre år i rad. De är också löjligt billiga. Enda kruxet är att inte alla kan ha Ownit som leverantör. Deras nät når idag 1,5 miljoner kunder. På deras hemsida kan du kolla om du kan skaffa Ownit. Kan du det ser jag ingen anledning till att inte köra på dem. 

Kreditkort: 

Man kan tycka vad man vill om kreditkort. Det är sant att de är skapade för att få dig att spendera mer än du har råd med så att utgivaren kan tjäna pengar på dig, via ränta. Men, med lite självbehärskning är det enkelt att utnyttja kreditkort till sin fördel. 

Jag använder främst två kort: 

AMEX SAS Eurobonus-kort 

Mitt AMEX använder jag för att samla eurobonuspoäng i vardagen. Poäng som tar mig och familjen på semestrar med Star Alliance. Om du är intresserad av att sätta dig in i resebonus-världen har jag skrivit ett ganska matigt innehåll här på bloggen. Kolla gärna in det!

Mitt andra kort är Komplett Banks kreditkort

Ett av få riktiga cashback kort på svenska marknaden. Ett köp med Komplett Bank MasterCard hos Komplett.se på 1000 kr ger 4% bonusintjäning som motsvarar 40 bonuspoäng. Men du får även bonuspoäng på alla dina andra köp på 1-3%. 

Kreditkortet ger dig möjligheten att tjäna upp till 500 bonuspoäng i månaden och 2000 bonuspoäng senaste 12 månaderna. Lite trist att det finns en limit på bonusintjäningen, men det är bättre än inget i mina ögon. 

El-abonnemang: 

Elen är en typisk sån grej som vi bara blundar och betalar. Skönt då att det finns vissa aktörer som försöker hålla elen både hållbar och billig. All el från Telge produceras av förnybara källor som dessutom uppfyller några av världens hårdaste miljökrav:

Använder du min länk får du ett års fri månadsavgift när du tecknar elavtal via telgeenergi.se 

Skaffa el från Telge här!

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!