Årets bästa fonder 2020 – Mina investeringar Del 2

Årets bästa fonder - Mina investeringar

Mina favorit-indexfonder: 

Nu har vi äntligen kommit till de delarna där vi faktiskt börjar placera pengar. Det kan tyckas som en lång uppramp till det här inlägget men jag tror faktiskt att alla föregående inlägg om sparkvot, 4%-regeln, ränta-på-ränta och att ge dig rätt förutsättningar för att börja investera med en rejäl urblåsning av ekonomin är viktigt för att skapa rätt mind-set och ge en ärlig inblick i FIRE-rörelsens vara och icke-vara. Med det sagt, här kommer årets bästa fonder 2020, i mina ögon.

Ekonomisk frihet – En recap

Om du råkat snubbla in på det här inlägget och det är första gången du besöker bloggen så är det värt att läsa tidigare inlägg och ”catcha-upp” på vad som föregått det som nu börjar materialiseras till en investeringsfilosofi, med konkreta tips och en inblick i vad och var jag placerar mina pengar. Då kommer du förstå om det är något för dig eller om det här med ekonomisk frihet inte känns som din kopp te. 

Min taktik

I min egen investeringstaktik när jag väljer bland årets bästa fonder 2020 så utgår jag från att skapa en väldigt bred spridning på mina innehav. Jag vill ha passiv förvaltning och jag vill också ha låga avgifter, helst inte över 0,5% (även om jag gör undantag). Du kan se fondavgiften på Avanza i faktastycket i appen eller på desktop. Och du kan få fram allt om fonden genom att läsa fondfaktabladet som du också kan ladda hem från Avanza (eller på den plattform som du väljer att placera dina pengar på). 

För att få så bred spridning av innehaven som möjligt vill jag ha en bas av globala indexfonder. Detta är fonder som placerar brett över hela världen på stora marknader och de innehåller välkända världsbolag som du garanterat känner igen. Här återfinns Amazon, Apple, Microsoft m.fl. Faktum är att globala index också återspeglar de globala börsernas storlek, därför är det ungefär 60% amerikanska bolag, eftersom USA som världens största ekonomi, står för ungefär 60% av den globala finansiella ekonomin. Men fonderna innehåller även Asien och Europa och därmed även Sverige. Förutom de globala indexfonderna har jag en fond för Asien, en för Sverige, en för USA och två nisch-fonder.

Här är dom: Årets bästa fonder 2020 (enligt mig)

Jag har två globalfonder just nu: 

En väldigt bra och bred globalfond med en låg avgift på 0,2%. Fonden innehåller ca 1500 olika bolag på världens börser. Detta är mitt största innehav. 

Jag har även en global indexfond riktad mot mindre bolag. Handelsbanken har mig veterligen, den enda breda globala indexfonden riktad till mindre bolag. Avgiften är lite högre än Länsförsäkringar på 0,6 %, men det vägs upp av att historiskt sett har småbolag som grupp presterat bättre än storbolagsindex. Just nu i stormiga corona-tider tar dock småbolagen mer stryk och det återspeglar sig såklart i fonden. Vi får se hur det blir med den här fonden, jag har en mindre andel av min portfölj i den.  

Swedbanks Asienfond ger en bra exponering mot Asien och framförallt Kina. Världens fabrik har ett gäng stora företag som i alla fall inte jag vill vara utan i portföljen som t.ex. Alibaba och Tencent. Avgiften på 0,35 % känns även den rimlig.

USA är som sagt världens största ekonomi. Den här fonden från SPP innehåller ca 650 olika amerikanska bolag med jättar som Apple, Microsoft, Amazon Alphabet mfl. Till en kostnad på låga 0,22%. En mycket bra USA fond. 

Jag har valt att placera mitt svenska innehav i en något av en specialfond. Spiltans fond som skapat ett index baserat på svenska investmentbolag är unik på så vis att indexet består av företag som i sig mångt och mycket går att jämställa med fonder. Investmentbolag är bolag som investerar i andra bolag. I Sverige har vi några synnerligen välskötta investmentbolag som Investor, Industrivärden och Latour. Stora stabila bolag som gått mycket bättre än OMX som grupp. Lite förenklat kan man säga att den här fonden ger dig långsiktig aktiv rådgivning till samma pris som en passiv indexfond. En kanonfond på alla sätt. Avgiften är 0,2% 

Jag har även två nischfonder i form av teknikfonder. Dessa är precis tvärtom övriga innehav. De är aktiva, inriktade på en enda sektor och är svindyra. Men ingen regel utan undantag. Detta är två i mina ögon kanonfonder med rutinerade fondförvaltare som slagit index med råge. DNB Teknologi har t.ex. sedan starten 2001 växt med hisnande 1550%. Dessa två fonder följer inte min investeringsfilosofin med att bara investera i breda billiga index, tvärtom faktiskt. Sammanlagt har jag 10% av mitt fondkapital i dessa två fonder så det är mer av en krydda till portföljen. 

Årets bästa fonder 2020: Utfall

Min totala avgift för hela fondportföljen landar på 0,5%. I skrivande stund i mitten av april 2020, när corona-krisen härjar som värst, så har portföljen stått emot ganska bra jämfört med sina jämförelseindex. Den är just nu -9% för året vilket kan jämföras med Dow Jones World Index som ligger -17,24% och OMXSPI på -14,5. 

Aktieportföljen:

Alla teorier säger att du ska köpa breda indexfonder och investera varje månad. Jag tror på den taktiken. Det är den logiska filosofin för att bygga långsiktig rikedom på börsen. Trots detta så har jag en aktieportfölj också. Jag vet, först två svindyra teknikfonder och nu stockpicking!? Mitt enda försvar är att jag är dålig på regler, till och med mina egna. Därför har jag ungefär 1/3 av mina pengar i en utdelningsportfölj.

Den består av stora svenska företag som delar ut sin vinst till aktieägarna varje år (eller mitt mål är att välja företag som alltid höjer sin utdelning). I nästa inlägg tänkte jag gå igenom min strategi för hur jag väljer företag till aktieportföljen, vilka kriterier som jag kollar på och annat smått och gott. 

En sista disclaimer. 

Mina tips är inga absoluta sanningar. Jag uppmanar dig att tänka igenom dina investeringar både en och två gånger innan du köper fonder. Något som Corona-krisen borde gjort alla smärtsamt medvetna om är att det inte är kul att ha pengar i fonder som du behöver i närtid (inom fem år) när börsen störtdyker. Så gör din ekonomiska hemläxa och investera endast pengar som du kan undvara på lång sikt. Och välj fonder efter eget huvud. 

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *