Så gick mina investeringar 2020 + Mina planer och förhoppningar för 2021

Mina investeringar 2020 samt mina planer och förhoppningar för 2021

När jag går igenom hur mina investeringar 2020 gått kommer jag att tänka på Charles Dickens, det visar sig att han beskrev investeringsåret 2020 på lysande prosa redan år 1859.

“It was the best of times, it was the worst of times, it was the age of wisdom, it was the age of foolishness, it was the epoch of belief, it was the epoch of incredulity, it was the season of light, it was the season of darkness, it was the spring of hope, it was the winter of despair.”

Sällan har börsen svängt och krängt så mycket som 2020. Sällan har börsen var så märkligt värderad som 2020. Sällan har börsen fått in så mycket nytt kapital som 2020. Sällan har börsen och arbetsmarknaden varit så ur fas som 2020. 

Men samtidigt, sällan har det funnits så mycket hopp från börsen bland all olycka i samhället. Jag tänker främst på de enorma kapitalflödena som lämnar den gamla energisektorn för att placeras i hållbar grön teknologi. EV-branschen, sol- och vindenergi, och en uppsjö start-ups som revolutionerar  energisektorn med sina mäktiga innovationer. På börsen investerar vi för framtiden, och precis som börsen väljer jag att blicka framåt med massor av tillförsikt om ett bättre 2021 och framåt. 

Mina investeringar 2020:

Så hur gick det för undertecknad? Tog jag del av uppgångarna i green-tech? Gjorde jag några handsprits-klipp? Både ja och nej. 

Fondportföljen: 

Min strategi är som bekant att köpa breda index för det mesta av pengarna och lägga lite på tillväxtaktier. 

Fondportföljen slutade på +6%. Lite efter index alltså, något som förklaras med att årets största innehav Länsförsäkringar Global Indexnära dragit ner resultatet. 

Utdelningsportföljen: 

Under året gjorde jag den största omstrukturering av mina investeringar sen jag började spara på börsen. I somras så började jag planera för att avveckla min utdelningsportfölj. 

Anledningen är att trots att jag under de senaste tre åren har slagit index så har jag inte lyckats slå min favoritfond, Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

I år kunde jag inte blunda för detta faktum längre. Varför fortsätta försöka klå en fond  genom att försöka tajma enskilda köp, när jag får större riskspridning och nästan dubblar min avkastning med ett enda köp till minimal avgift? (Mitt mål är att avkasta 11% om året, Spiltans fond har snittat 18% per år sedan start). 

Även om jag tycker det är kul att sitta med börsdata och välja aktier känns det lönlöst. Spiltans fond ger mig större riskspridning och bättre avkastning på enklast möjliga sätt. 

Jag kommer alltså vikta om min fondportfölj för att spegla hur min regionsfördelning sett ut med min utdelningsportfölj. 

Men jag började med att skifta om alla 15 innehav till att bara ha tre fastighetsbolag i portföljen.

Att jag mellanlandat i tre fastighetsbolag är helt enkelt för att jag såg en möjlighet till extra avkastning. I Coronas spår så har fastighetssektorn inte lyckats återhämta sig, men detta är oerhört välskötta bolag som jag är övertygad om kommer studsa tillbaka till gamla nivåer.

Därför håller jag kvar CastellumHufvudstaden och Wihlborgs tills det händer. När de nått sina forna toppar säljer jag dem och viktar över dem till Spiltans fond. 

Aktieportföljen står för 30% av mitt totala innehav. Och Spiltans fond har stått för 10% av mitt innehav. Det innebär att jag nu kommer vikta om portföljen och låta Spiltan Investmentbolag Aktiefond stå för hela 40%. 

Aktieportföljen gick bra i och med min ombalansering och slutade på +12,82% (vilket ska jämföras med Spiltan Aktiefond Investmentbolag som rundade av 2020 på +25,96%, dubbelt upp som sagt). 

Tillväxtportföljen:

Under 2020 gjorde jag några riktiga fullträffar i tillväxtportföljen, men också ett par bommar. Jag prickade rätt i biotechbolaget Scandion Oncology, köpte första gången på 7 kr och ökade på i första coronadippen i mars på 11 kr (grämer mig lite att jag inte slog till ett par månader tidigare när kursen var 4,5 kr, men det är lätt att vara efterklok). Jag följde med hela vägen upp till 70 sek, och en bit in i dippen men sålde av del på 60 kr och rubbet på 55 kr.  Sammanlagt gjorde jag totalt lite över 500% på investeringen. Scandions kurs är i skrivande stund på ca 19 kr, de har utlyst en nyemission , bytt VD och lite annat som skakar av sig oroliga investerare. Droppar den ner mot 15 -16 kr så kommer jag hoppa på igen. 

Peptonic medical är ett annat innehav som gick bra 2020. Mitt innehav i bolaget har svängt otroligt och jag låg länge minus, men så fick den luft under vingarna i höstas och jag sålde med fin vinst. 

När jag sålde så fick jag frågan om jag vill investera i ett onoterat bolag via en vän. En chans man sällan får. Jag hoppade på det som nu blev min enskilt största investering och vi får se hur det går de kommande åren. Jag har stora förhoppningar. 

Min största miss är sorgebarnet SaltX, mitt första tillväxtinnehav som jag till sist bet i det sura äpplet och sålde av. -30% blev det. En riktigt dyrköpt läxa. 

Det innebär att tillväxtportföljen idag bara har två innehav då all vinst från Scandion och Peptonic gick till det nya onoterade innehavet (här bröt jag min strategi som dikterar att 50% av vinsten borde gått till min fondportfölj, vilket jag kände var okej med tanke på att chansen inte kommer ofta). 

Det ena är förvaltningsbolaget Consensus Asset Management, som jag förvånande nog ligger back i. Innehavet har svängt från rejält mycket plus till rejält minus, till att jag nu ligger ca      -11%. Orsaken? Bolaget gjorde en omvänd split under hösten, vilket inte togs emot väl av marknaden. Men jag är inte orolig, bolaget går som tåget och jag tror kursen kommer vända upp rejält inför årsresultatet i februari. 

Mitt andra korta innehav är Switchback, en SPAC som ska slås ihop med och därmed notera laddstolpe-bolaget Chargepoint på amerikanska börsen. Chargepoint är ett superspännande bolag i den gröna omställningen. De har 73% av den amerikanska laddstolpe-marknaden och de har även etablerat sig i Europa. Egentligen vill jag hålla Switchback/Chargepoint länge och funderar på att plocka in bolaget i min tjänstepension istället. Vi får se hur det blir med den saken. 

Tillväxtportföljen stänger året på +82,63%. 

Sammanlagt nådde mina investeringar 2020 på +48%

En siffra jag är mycket nöjd med. Mitt mål är att slå index med ett par procentenheter, gör jag det är jag supernöjd. Att nå 48% i år med min modesta riskprofil är i mina ögon spektakulärt.

(PS, 48% är borträknat den tillväxt som skett i det onoterade bolaget. Jag vet att jag är superhemlig om detta, men tyvärr måste det förbli så. I sinom tid kommer jag kunna prata mer öppet om det). 

Investeringsåret 2021

Det blir ganska mycket nytt i portföljerna i och med avvecklandet av utdelningsportföljen. Den största skillnaden är tiden jag sparar som jag tidigare lagt på att analysera större bolag som nu kommer gå till att hitta spännande tillskott i tillväxtportföljen.

Den här omstruktureringen innebär inte att jag aldrig kommer investera i utdelningsaktier igen, men 2021 kommer innebära en paus från p/e-tal och beräkningar av avkastning på eget kapital. Vilket känns ganska skönt faktiskt. Istället får familjen Wallenberg, familjen Douglas och ICA-koncernen m.fl. stå för analyserna, medans jag glatt åker med i sidovagnen med vinden i håret till 0,24% i avgift. 

Men den övergripande strategin står fast. En stabil och bred portfölj riktad mot indexinvesteringar som får en boost av 50% av vinsterna från tillväxtportföljen. 

Det har skett många fler både lyckade och mindre lyckade investeringar i tillväxtportföljen under året. Min största lärdom är att inte sälja för snabbt. Jag har kommit in tidigt i ganska många små bolag som jag kunde fått ännu större avkastning från om jag bara hållt kvar dem längre. Till dessa kan jag nämna spelbolaget Zordixsom jag köpte på 4 kr idag 23 kr,  Divio technologies på 1 kr:ish och Eolus vind som jag köpte på 60 kr. Hundratals procent som jag missade för att jag har varit både otålig och haft lite för roligt när jag upptäckt nya spännande bolag. 

På min radar under kommande år

  • Jag kommer fortsätta leta efter bolag inom Green-tech och kanske främst i EV-sektorn som jag tror kommer fortsätta gå starkt 2021. 
  • Spelindustrin kommer fortsätta gå starkt och jag tror det investeringar riktade mot den snabbväxande e-sporten kommer vara extra intressanta. 
  • Kommer pandemins effekter på hur vi arbetar bestå? Är hemmakontoret numer vårt vanliga kontor? Och vad kommer det ha för effekter på börsens intressenter, bostadspriser, flyttströmmar till och från städer och transportbranscherna? Denna utveckling kommer jag följa noga då det är spännande av så många fler anledningar än hur vi kan tjäna en hacka på börsen (även om det alltid är kul). 
  • SPAC-trenden kommer flyga framåt under året som vi har framför oss och jag har redan span på ett par som jag antagligen kommer investera i. Mer om det när det faktiskt sker. 
  • På tal om IPO:s så borde det ske flera högintressanta noteringar under 2021. Först ut är amerikanska spelbolaget Roblox vars IPO sköts fram ett par månader, de skulle som bekant noteras redan i november. Jag misstänker att de i IPO-yran som varit helt enkelt kom underfund med att de kan få mycket bättre betalt och planerar för att ta in mycket mer än först planerat. 
  • Kanske kommer 2021 också vara året då Klarna blir publikt? Det svenska fintech-bolaget har fått mycket konkurrens på världsmarknaderna men det är fortfarande ett starkt bolag med ett attraktivt erbjudande. 
  • Och hur blir det med en drake som Facebook? Kommer amerikanska FTC tvinga Zuckerberg att dela upp sitt imperium i flera mindre bolag? Kommer vi kunna investera i ett fristående Instagram eller Whatsapp? Jag hoppas det. Facebook dras med mycket tungt bagage, minst sagt. All oro om Facebooks ovilja, eller oförmåga, att hantera skadliga filterbubblor, psykisk ohälsa, hate speech, politisk manipulation från Ryssland med mera, gör bolaget till en tickande börsbomb. Jag skulle mycket hellre äga Instagram och Whatsapp än hela det blåtonade moderskeppet.
  • Jag tror vi kommer få höra mycket mer om FTCs korståg mot tech-jättarna under året. Det är inte bara Facebook som ligger i deras skottglugg, utan Amazon, Google och till viss mån Apple kommer alla få en släng av sleven.  

Cryptovalutor 2021

Den senaste tiden har jag också börjat läsa på om cryptovalutor. Jag kommer skriva ett enskilt inlägg om mina tankar kring Bitcoin och Ethereum inom kort, men jag kan redan nu berätta att jag tror på att hålla en liten andel crypto i portföljen. Men som sagt, mer om det i ett kommande inlägg. 

Jag tror det var de stora penseldragen för 2020 och lite kort om vad som kommer hända 2021. Hur har det gått för er andra? Vilket var ert bästa köp, er värsta miss? Slog ni index? (klart ni gjorde!) Vilka är era största lärdomar. Berätta i en kommentar här nedan eller skriv en rad på Instagram! 

Gott nytt år så ses vi 2021!

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *