Månadsrapport: Mina investeringar i januari

Månadsrapport: Mina investeringar i januari

Årets första investeringsmånad 2021 är över. Amerikanska kongressen har stormats. Trump har blivit kickad från Vita Huset och blivit fråntagen sitt främsta vapen: Twitter. Och Biden har blivit insvuren. Så hur gick mina investeringar?

Många hoppas på ett stabilare politiskt och ekonomiskt läge, men jag tror Biden-administrationen kommer överraska och han har hittills verkligen inte legat på latsidan. Han håller på att sjösätta ett enormt miljöprogram, planerar att alla federala fordon ska bli elektriska och har delat ut en ny stimmy-check till amerikanska folket. 

Allt till börsens stora glädje. 

Wall Street Bets short squeeze

Slutet av månaden handlade nästan uteslutande av Reddit-gruppen Wall Street Bets ”mother of all short-squeezes” mot Hedgefonden Melvin Capital. Krisande Gamestop såg sig hamna mitt i skottgluggen för en modern David mot Goliat-historia skriven i memes och emojis. I mina ögon inspirerande, roligt men kanske framförallt, på tiden. 

De utsatta hedgefonderna har riggat spelet i årtionden och kommit undan med det, men när källarinvestera sen går till attack genom att utnyttja systemet till sin fördel och slår dem i deras eget spel, så börjar det talas om regleringar och institutinellt skydd för att skydda… småsparare (!?).  

Eller i klarspråk, när småspararen fuckas är det ok, men när miljardärerna drabbas behöver marknaden regleras. 

Det gick så långt att populära investerarappar som RobinHood och Webull stängde ner möjligheten att investera i vissa papper efter påtryckningar från sina ägare som, visade det sig, själva kortat miljarder dollar i de utsatta aktierna. Köpknappen togs helt enkelt bort. Ett flagrant ingrepp i den fria marknaden för att skydda eliten. 

Det skurkaktiga beteendet fick snabbt en stämning på sig och drog åt sig politisk uppmärksamhet från både demokrater och republikaner, som båda ställer sig bakom småspararna.    

Jag tror RobinHood kommer att tappa så otroligt många användare och numer kan glömma sin planerade notering. En siffra som flutit runt på nätet är att 50% av RobinHoods kunder hade GME (Gamestop) i sina depåer. En aktie de plötsligt inte längre fick köpa utan bara sälja. 

Dessutom har det skett tvångsförsäljningar av aktier i depåer utan användarens medgivande på RobinHood, vilket gett dem det nya mer passande namnet Robbinghood och Robbin´the hood. 

Skönt att de visade sitt rätta ansikte så alla småsparare kan välja plattform med full vetskap om vad de kan utsättas för. 

Riktigt ruttet, men jag hoppas marknaden gör det den gör bäst och driver alla RobinHoods och Webulls till konkurs genom kundflykt. Good riddens. 

Men matchen är inte över och i nästa vecka får vi se om alla småsparare verkligen har ”diamond hands” och håller i sina aktier. Om så kommer antagligen Melvin gå i konkurs när de inte kan betala räntan på de kortade positionerna och tvingas köpa tillbaka till det pris som småspararna väljer att sälja på, i teorin kan kursen gå precis hur högt som helst. 

Personligen stödköpte jag ett par aktier i solidaritet bara för att stötta Wall Street Bets-gänget i frågan. Fram med popcornen, showen börjar 15:30 på måndag eftermiddag. 

Portföljernas utveckling i januari

I allt drama presterade två av portföljerna mycket bra och en mindre bra: 

Fonder: +3,33%

Utdelningsaktier: -5,51%

Tillväxt: +36,77%

Totalt November: +6,58%

Totalt 2020: +6,58%

(DJ World Index: -0,45%)

Fonder

Fonderna tickar på och slutade på +3,33%. En del av uppgången kan härledas till att jag bestämde mig för att ombalansera 5% av fondportföljen till cryptovalutor som en hedge mot inflationen och en dyr börs. Jag har tänkt skriva ett inlägg om cryptovalutor men inte hittat tiden. Det kommer komma dock!

Det man ska komma ihåg med crypto är att det är extremt volatilt (därav den lilla andelen av mitt totalinnehav). Men jag tror också att svängningarna i dessa valutor kan komma att lugna ner sig nu när större institutioner börjat köpa och ser de många fördelarna med block chain-tekniken. 

Jag lyckades också pricka mitt köp ganska bra och mina certifikat är upp 23% sen köp. 

Jag har valt att köpa Bitcoin och Ethereum-certifikat på Avanza, för vem orkar hålla på med skatt och grejer. ISK är verkligen en av de bästa innovationer som svenska staten gett sina medborgare, i mina ögon.  

Utdelningsaktier

Utdelarna gick däremot inte lika bra. Portföljen består just nu av två innehav: Castellum och Hufvudstaden. Jag ligger bra med plus i båda papper och väljer att hålla dem längre. Helst vill jag se en större återhämtning innan jag säljer och låter cashen gå in i fondportföljen. Att sluta med stockpicking av värdeaktier har faktiskt varit skönt då det tagit bort en hel del stress från att hålla koll på så många olika innehav.  

Tillväxtaktier

Tillväxtportföljen har haft en händelserik månad, minst sagt. Året formligen rivstartade med att Consensus äntligen fick lite vind i seglen, jag sålde av mitt innehav med helt ok vinst. Jag följde mina investeringsregler och gick in i nya möjligheter. 

Bland annat hittade jag tillbaka till biotech-bolaget Scandion Oncology, mitt bästa innehav förra året. Jag har köpt för en mindre slant runt 18 kronor per aktie (jag sålde rubbet mellan 55-60 SEK i höstas). Jag tror den kommer leta sig upp mycket högre ju längre in i våren vi kommer. De har så mkt i pipen att det är svårt att lista allt. Men den största triggern är att studieresultatet till deras huvudkandidat SCO-101 ska släppas i Q2. 

Studien verkar ha gått som planerat enligt senaste PM och 12 patienter har behandlats. Jag kommer antagligen fylla på i SCOL kontinuerligt fram till resultat. Woop woop!

CCIV tuffar på. Jag håller tummar, fingrar och tår i förhoppningen att alla Lucid-rykten stämmer. Just nu ligger jag +24% i aktien. Är ryktena falska kommer det vända till -40%. Svettigt värre alltså. 

OM ryktena stämmer kommer jag antagligen sälja av stora delar av övriga innehav i tillväxtportföljen och köpa Lucid till köpknappen på Avanza blivit utnött. 

Lucid estimerar att skeppa 400.000 bilar per år från deras nya fabrik. Jag tror de kommer lyckas och jag tror definitivt att hypen kring bolaget kommer trycka upp kursen, oavsett hur många bilar de faktiskt lyckas sälja.

Det är viktigt att komma ihåg att Lucid, till skillnad från flera andra EV-tillverkare, faktiskt är redo att leverera bilar. Fabriken är i full gång, förbeställningar registreras ”en masse” och de första bilarna planeras att nå sina kunder i april i år. 

Jag har också mindre positioner i Wish (Context Logic), en super-sizad amerikansk variant av Ullared på nätet. Wish säljer kinesiskt krims-krams i alla former och format till låginkomsttagare genom raffinerad Facebook annonsering. Wish är en av de IPOs som inte stack iväg hundratals-procent vid introduktionen, utan kursen guppar strax över IPO-priset. 

Jag tror på aktien, jag tror på kategorin och jag tycker annonserna och produkterna är väldigt underhållande. Appen har 500 miljoner nedladdningar, 90 miljoner aktiva användare varje månad och var den mest nedladdade appen i USA förra året. De går med förlust, en förlust som dessutom ökat, men det gjorde Amazon också i flera år. Helt klart värda en investering i mina ögon. 

Sista innehavet i tillväxtportföljen är FUTU. Tencent-backad investeringsapp för den kinesiska marknaden. Detta är hög risk, kursuppgången har varit närapå diabolisk. Jag håller fortfarande men vill ändå lyfta ett varningens finger, denna kan mkt väl snart korrigeras ner och hämta andan innan den fortsätter sin resa. 

På lång till medellång sikt tror jag FUTU är en bra investering då allt fler människor letar sig till börsen. Ett fenomen som inte bara gäller i Sverige och övriga västvärlden, utan även i Asien och Kina. Det blir ju så när räntorna ligger på minus och folk inte har några alternativ till var de ska stoppa sina pengar. Då åker de in på börsen, via appar som FUTUs. 

Ni hao, FUTU!

Januari har som sagt verkligen rivstartat.  Mina investeringsstrategier känns väldigt bra för tillfället och +6,5% upp känns som fantastisk start på vad jag tror kommer bli ett händelserikt år. 

Hur har månaden varit för er?

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *