4-procent regeln är död, länge leve 4- procent regeln!

4-procent regeln är död, länge leve 4- procent regeln!

För 25 år sedan skapade Bill Bengen, en ekonomisk rådgivare från Kalifornien, den så kallade 4-procent regeln. Regeln utgår från att om du kan leva på 4% av ditt kapital så är du i praktiken ekonomiskt oberoende. Varför? Jo, Bengen gjorde sin matte och kom fram till att 4% är fail-safe, eller med Bengens ord ”Safe max”. Det vill säga att med ett uttag på 4% så kommer ditt kapital aldrig gå ner till noll, oavsett när du började leva på ditt kapital under börsens hela historia. 

Det värsta tillfället i världshistorien att gå i pension.

Med 4% snackar vi alltså hängslen och livrem som spänner över ett sekel. Exemplet han använder visar att det värsta tillfället att gå i pension i världshistorien var i oktober 1968, där och då peakade marknaden med en efterföljande 14 år lång björnmarknad. Om du gick i pension då klarade du dig ändå på 4% uttag!

I en radiointervju i oktober så slängde Bengen ur sig att han tycker 4%-regeln har misstolkats och följs lite väl slaviskt. Det stämmer att 4% är ”safemax” och om du känner en enorm stress över att kapitalet ska räcka i 40 år så är ett uttag om 4% fortfarande ett bra rättesnöre. 

Men faktum är att under mer stabila perioder, när räntorna varit låga och aktiemarknaden tuggat på som vanligt har ”safemax”-nivån varit så hög som 7%. Och vid vissa perioder hela 13%!

Är 4-procent regelns död verkligen en nyhet?

Det ska tilläggas att Bengens beräkning bygger på en konservativ portfölj med 50% aktiefonder och 50% amerikanska statsobligationer. 

Bill Bengens uttalande väger givetvis tungt då det är hans uppfinning från första början. Dock har 4%-regelns legitimitet ifrågasatts flera gånger om. Det finns nog ingenting inom FIRE-rörelsen som skapat lika mycket diskussioner som denna omtalade regel. 

5% är en bättre siffra.

Ok, så 4-procent regeln är död, länge leve 4% regeln! Men vad säger Bill Bengen om nuläget? 

Kontentan är att han tycker 5% är en rimlig nivå, baserat på aktiemarknadens nivåer. 5% är vad han själv använder. 

Kontentan är att Bill Bengen tycker 4-procent regeln bör ersättas med en 5%-regel. 

Den där ynkliga procenten kanske låter som en liten justering, men det motsvarar många års sparande. 

I mitt eget fall utgör 1% en skillnad på hela 1260000 kr.  Jag behöver alltså spara nästan 1,3 miljoner mindre till mitt Avanzakonto för att nå ekonomisk frihet med 5% som regel. 

1% hyvlar av nästan 3 års sparande och sätter horisonten på 9 år istället för 12 år, utifrån var jag är idag. 

Börsen följer inte våra naturlagar.

Bengen varnar oss dock för att se varken 4%-regeln eller den nya 5%-regeln som en ”regel” i sann mening. Han är själv fysiker och menar att finansvärlden inte lyder under naturlagarna. 

Börsen är en artificiellt skapad, empiriskt understödd marknadsplats och vi kan aldrig veta hur och när den kommer påverkas. Det är Corona ett färskt exempel på. Ditt eget ”safe max” uttag sätter du helt enkelt efter eget huvud, det finns inget rätt eller fel. Det som finns är historiska data och välgrundade antaganden. 

Med det sagt så kommer jag följa den nya 5%-regeln. 

4%-regeln är död, länge leve 4% regeln!

Tack Bill!

Vill du bli ekonomiskt oberoende eller bara komma igång med ditt sparande? – Börja med att starta ett Avanzakonto. Det är gratis och tar 3 min.

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *