Vad är en SPAC och varför är de så populära?

Vad är en SPAC och varför är de så populära?

Som ni vet investerar jag mestadels på vår hemmamarknad. Jag köper svenska aktier och fonder utgivna av svenska banker. Men den senaste tiden har en del av mitt fokus i min tradingportfölj flyttat västerut i samband med att flera intressanta IPO´s har skett genom så kallade SPAC:s. En sidnot i sammanhanget är att jag siktar på att inte ha mer än 10% av mina investeringar i denna riskfyllda portfölj. 

SPAC = Special Purpose Acquisition Company

SPAC:s eller Special Purpose Acquisition Companys har funnits i över 10 år och i takt med att intresset för dom ökar kan det vara bra att reda ut vad de faktiskt är för något. 

En SPAC är ett holding bolag eller ett skalbolag, ofta med en eller fler prominenta profiler i ledningen och styrelsen. De tar in kapital för att köpa upp, eller in sig i, ett onoterat bolag och därmed göra det publikt på börsen. Hela processen sker oftast inom två år. 

Några kända SPAC:s i år är t.ex. Virgin GalacticDraftKings och Nikola Motor. Tre väldigt framgångsrika noteringar via SPAC:s som gjort sina tidiga investerare garanterat glada. 

Fördelar med en SPAC jämfört med en IPO

Det finns vissa fördelar med en SPAC jämfört med en traditionell IPO, vilket också skvallrar om varför de blivit så populära. 

I en traditionell börsintroduktion kan det ta företag månader av förberedelser, ibland upp till ett år innan processen är avslutad och bolaget listas. Det ska pratas med banker och förhandlas priser på deras framtida erbjudande med massor av investerare. Men vissa SPAC:s har förhandlats klart och sålts inom ett par veckor. 

Och istället för att driva förhandlingarna med massor av institutionella investerare, sker förhandlingen med SPAC:en, som ofta hanteras av en enda person. Det skapar en säkerhet om vilket pris de kommer att få, vilket gör det snabbare att marknadsföra, vilket sen skapar en enklare arbetsdag för alla jurister. 

Fördelar för oss som investerar

Ur investerarens synvinkel skapar det en transparens i substansvärdet, vi har nämligen en inlösenrättighet. Om du inte gillar dealen som görs kan du i princip få tillbaka dina pengar om du köpte dem till substansvärdet, vilket ger en massa trygghet. Och det skapar i sin tur incitament för SPAC:en att ge sina tidiga investerare en bra deal. Det är alltså inte så konstigt att många SPACs raketar iväg när deras sammanslagning tillkännages.  

En annan bra grej är att bolagsformen ger dig en tidig chans att satsa på personerna bakom spakarna, de som kommer att fortsätta att driva företagen. 

Två SPAC:s jag har investerat i: (1) Switchback

Personligen har jag satsat på två SPAC:s i höst. Min första är Switchback (SBL) som ska gå samman med laddstolpeföretaget Chargepoint. De är marknadsledare på laddstolpar i USA med 74% av marknaden. De finns även i 14 länder (om jag inte minns fel) i Europa. 

Jag tror marknaden för elbilar kommer fortsätta sätta agendan för världens börser ett bra tag framöver. Stora traditionella biltillverkare håller på att ställa om till el-diton och nya uppstickare kommer pressa priser och driva teknologin framåt. 

Biden vill att USA storsatsar på elbilar och den infrastruktur som behövs för att få fler att rulla elbil, och en stor del i det är laddstolpar. 500 000 stolpar vill han ska placeras ut i landet. Chargepoint är väldigt bra positionerade i denna utveckling och man kan läsa om nya företagsavtal varje vecka. OCH vi ska komma ihåg att detta inte är en start-up, utan ett väletablerat företag med 10 års erfarenhet. 

Jag tror starkt på Switchback/Chargepoint och har köpt en del i min tjänstepension också. 

Två SPAC:s jag har investerat i: (2) VG Acquisition Corp

Den andra SPAC:en jag har gått in i är lite mer av ett mysterium och den är ett bra exempel på det jag skrev tidigare om chansen att köpa baserat på ledning och ägare. 

VG Acquisition Corp (VGAC) ägs av Sir Richard Branson som under ganska lång tid pratat om att han vill in i EV-marknaden och tampas med Elon Musk och de andra. 

Bara Bransons namn och dessa rykten ger en massa energi åt internets digitala djungeltrummor. Ingen vet vilket företag VGAC faktiskt ska ta till börsen, men ryktet om en potentiell ny EV-aktör med Branson bakom rodret tror jag kan ge en bra skjuts i kursen.

VGAC är super-hög risk och inget jag rekommenderar att investera några stora summor i. Jag har satsat en liten peng som ren spekulation. 

Vad tycker ni andra om SPAC:s? Har ni hoppat på nån? Är det nån ni är intresserade av?

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

2 kommentarer

  1. Intressant text om SPAC! Har en fråga vad som händer med aktien jag har köpt via en SPAC när det blir en merge. T ex jag har 100 aktier i CCIV, får jag då 100 aktier i Lucid Motors om det blir en merge? Har sett lite olika svar! Har du möjligen ett bra svar!
    /Christer Lindfors

    1. Hej, kul att du gillar! 🙂 Jag tror inte det funkar så faktiskt, på nuvarande nivå för CCIV så är Lucid värderat till ca $50 mld. Men de har ju inte bekräftat om det blir en merger, när det sker föreställer jag mig att vi får reda på hur erbjudandet ser ut, ungefär som vid en vanlig IPO, dvs hur många aktier som emitteras etc. Dock stämmer det att du inte behöver göra något med ditt innehav. CCIV kommer omvandlas till Lucid-aktier under en ny ticker. Större ägare kan behöva godkänna mergern (något som försenat SBEs omvandling till Chargepoint, men de exakta detaljerna hur det fungerar vet jag faktiskt inte…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *