Howdy! En ny USA-fond i portföljen

En ny USA-fond i portföljen

Jag har ägt SPP Aktiefond USA ända sen jag började investera, en mycket bra indexfond med en bra spridning på hela 600 innehav i runda slängar. Avgiften är låga 0,21%. Fonden följer indexet MSCI USA Index, net return.

För ett par år sedan lanserade Avanza sin egen USA-fond Avanza USA som följer indexet MSCI USA SRI 5% Issuer Capped Index. Ett index som ger exponering mot något färre bolag, dock med samma inriktning på hållbara och schyssta företag. Avanzas fond innehåller ca 150 innehav. Avgiften är låga 0,17%.

Här ser ni en jämförelse mellan fondernas största innehav och sektorbalans. 

Som ni ser är det vissa överlapp, som Nvidia och Microsoft, men det finns också ganska stora skillnader. Det mest uppenbara är att Tesla får en stor del av Avanzas fond, en aktie och ett företag som de flesta känner till. 

En USA-fond med ett bra tillväxtcase i topp!

Jag gillar också att Avanzas fond har en större vikt i Disney som jag tror är ett riktigt starkt tillväxt-case framåt när deras streamingtjänst Disney+ fortsätter växa. 

Disney äger några av de starkaste varumärkena som finns i underhållningsvärlden och jag följer noga utvecklingen i branschen då den intresserar mig. Vi har redan sett prov på vad de gjort med Star Wars och The Mandalorian. Och hela Marvel-universumet håller på att förgrena sig ytterligare med ett helt gäng filmer och serier. Lägg till Pixar, National Geographic och kommande kanalen Star med ett mer vuxet utbud så har du ett underhållningsmonster med oändliga resurser till sitt förfogande, och ett rikt arv att ösa ur. 

Corona klamrar sig fast och håller samhället gisslan vilket kommer gynna Disney ytterligare. Hybridsläpp där filmer får premiär på bio och via streamingtjänsten samtidigt kommer garanterat fortsätta. 

Med streamingtjänsten slog Disney sin 5-års prognos för nya abonnenter på 1 år, vilket är riktigt imponerande. Om du är en barnfamilj är Disney+ en no-brainer. Kan det vara så att det är Disney som till sist tar över tronen från Netflix som streamingkung? Time will tell. Det är en fantastisk tjänst och jag är spänd på att se hur de kommer utveckla den vidare.

Andra guldklimpar i denna USA-fond

Jag gillar också att se P&G-innehavet, det känns som en stark bas i fonden att ha en pålitlig utdelningsaristokrat ta upp nästan 5%. Även Salesforce tror jag har framtiden för sig och det blir intressant att se hur stor del av Microsofts kaka de lyckas sno åt sig nu när de köpt Slack. Man gillar ju en uppstickare, och helt ärligt lämnar Microsoft Teams mycket att önska när det kommer till användarupplevelse. Men eftersom Microsoft såklart är en del av fonden kan jag som köpare vara trygg oavsett utkomst i den fejden. 

Totalt ugör fondens 10 största innehav över 40% av hela fonden, en ganska stark koncentration till tio-i-topp alltså. Men då jag tycker att det är mycket fina bolag jag gärna äger känns det bra. Man ska komma ihåg att det bara är en handfull amerikanska tech-bolag som drivit den totala börsutvecklingen i USA de senaste åren. 

Faktum är att Avanza USA kommer komplettera SPP Aktiefond USA på ett perfekt sätt, med sin något högre koncentration på några riktigt bra företag. 

Det innebär att jag omfördelar mina USA innehav till 50/50 mellan Avanza USA och SPP Aktiefond USA. 

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *