Smarta investeringar: 9 verktyg i din ekonomiska verktygslåda

Så investerar du smartare: Skaffa en ekonomisk verktygslåda

Innehåller affiliatelänkar till Avanza

I detta inlägget tänkte jag berätta hur du gör smarta investeringar genom att skaffa en ekonomisk verktygslåda. Du får en snabb överblick över de redskap och färdigheter som behövs för att börja göra investeringar som funkar. Vi har redan kollat på teorin bakom FIRE. Om du läst tidigare inlägg så har du full koll på 4%-regeln, sparkvot och ränta-på ränta. Du har också vårstädat din ekonomi och börjat ta hela filosofin bakom frihetsrörelsen FIRE till ditt hjärta. Gott så, men hur exekverar du drömmen ekonomisk frihet rent praktiskt?

Jag måste börja med att erkänna att jag är världens minst händiga person. Så inläggsnamnet är både ironiskt och tillfredställande på samma gång, för detta är verktyg jag faktisk hanterar till fullo. Jag är numer en autodidaktisk zenmästare i ekonomi, på väg mot nirvana. Inte illa med tanke på att jag för inte alls länge sedan hade noll koll på pengar och investeringar. Och hit kan du också nå. Även om du som jag har tummen mitt i handen när det kommer till ekonomi. Ok here goes, grundplåten för din ekonomiska verktygslåda:

Smarta investeringar: Gör en budget 

Lista alla dina inköp och utgifter för en månad. Leta efter utgifter som sticker ut och testa att ta helt enkelt bort saker du inte använder en månad. Kollar du t.ex. på alla sju streamingtjänster? Har ni ett eller två spotifykonton? Varför inte köpa ett familjekonto. Se över dina luncher, behöver du äta allt ute? Hur mycket shoppar du? Prova sätta en gräns på inköp av tex. kläder, jag lovar att du inte kommer sakna det lika mycket som du tror. 

Att bli medveten om var pengarna tar vägen är ett effektivt sätt att skära ner på dina utgifter. Kom ihåg, varje krona sparad är en krona investerad, är åtta kronor om 20 år (typ). 

Om du lever i ett parförhållande så är det jättebra att göra budgeten tillsammans. Att ha nån att bolla pengafrågor med hjälpte otroligt mycket i vårt hushåll. Att ha sin partner ombord på FIRE-tåget gör det hela mycket enklare och roligare. 

När du eller ni sen gör budgeten så var ganska hård, men inte för hård. Sätt mål för dina utgifter som ligger precis på gränsen för vad du tror är uppnåeligt. Du kommer se att denna gräns hela tiden kommer förflytta sig under resans gång och det du en gång trodde var omöjligt kommer kännas lätt som en plätt längre fram i tiden. Till exempel, om du brukar shoppa kläder för 2000 kr i månaden, sätt inte budgeten på 300 spänn, börja med 1500 kr och sänk därefter över tid och känn efter vad som är en rimlig nivå för dig. Detsamma gäller mat och luncher. Om du vanligtvis äter ute varje lunch så testa att ta med en låda en gång i veckan, sen två, sen tre osv. En bra budget är både tuff och hållbar. 

Smarta investeringar: Skaffa en målbild för ditt sparande 

Att ha en tydlig målbild för sitt sparande tror jag är det som hjälpt mig mest av allt. Genom att sätta ett mål för hur livet ska bli när FIRE-siffran är uppnådd gör allt enklare, tydligare och roligare. Det är roligare att äta matlåda istället för utelunch om du vet att varje låda är ett steg närmre slutmålet om ett liv utanför ekorrhjulet. Så hitta din målbild. Vad drömmer du om när du väl nått FIRE och lämnat kravet på att lönejobba bakom dig? Skriv ner ditt mål och ta fram det då och då när modet tryter, jag garanterar att det ger dig energi till att fortsätta.

Smarta investeringar: Ha regelbundna ekonomimöte 

Denna tangerar första punkten om att göra en budget med din partner. Om du spatserar på FIRE-stigen solo så får du köra en Gollum-variant och hålla dina ekonomimöte med dig själv. Oavsett så tycker jag det är nyttigt att hålla ekonomiavstämningar hemma. Jag vet, möten är skittråkiga, i arbetsvardagen handlar möten mest om att få det att se ut som om du tar anteckningar när du egentligen övar på din framtida karriär som serieskapare för The New Yorker. Så precis som på jobb bör du försöka hålla mötet kort. Väldigt kort. Gå igenom veckan, kolla om/var du/ni bommade/höll budgeten, ge dig själv en smäll på fingrarna/klapp på axeln och lova dyrt och heligt att nästa vecka kommer bli bättre.

Smarta investeringar: Öppna ett investeringssparkonto (ISK)

Nu börjar vi närma oss själva investeringarna (nästa inlägg ska jag prata innehav, jag lovar). Ett ISK, eller ett Investeringssparkonto är faktiskt ett helt fantastisk finansiellt verktyg som svenska staten generöst nog gett oss för att stimulera sparandet i landet. 

Förr i världen när du ägde värdepapper så var du tvungen att ha dessa i en aktiedepå, ett skitkrångligt system som innebar att du var tvungen att redovisa varje vinst och förlust för skatteverket. Du behövde i och för sig bara betala skatt på vinsterna och du kunde kvitta förlusterna, vilket såklart är bra. Men systemet (som fortfarande finns, du kan välja att investera via en aktiedepå om du föredrar det) är ändå en för hög tröskel för gemene finansiell novis i landet.

Därför skapades ISK-konton. På ett sådant dras automatiskt en väldigt låg skattesats varje år, för närvarande 0,375% på hela kapitalet. Du som innehavare kan äga hur många aktier eller fonder som helst på ditt konto och göra hur många köp och försäljningar som helst utan att behöva tänka på deklarationshelvetet som normalt sett följer.  Så om du har ett innehav på 1 miljon kronor på din ISK så betalar 3750 kr i skatt för hela året. Du måste betala skatten oavsett om dina tillgångar går plus eller minus, men eftersom skattesatsen är så låg så är det förmånligt så länge dina investeringar går plus. 

Avanza, Nordnet eller gammelbanken?

Du kan öppna ett ISK på din vanliga bank eller nån av nätmäklarna Avanza eller Nordnet. Jag personligen har mina pengar på Avanza som jag tycker har en helt överlägsen app och ett trevligt gränssnitt. Jag har även testat Nordnet, som det absolut inte är några fel på, men jag tycker inte deras app är riktigt lika vass, även om den fått sig en rejäl uppgradering i senaste versionen.

Nordnet har ett trevligt community som heter Shareville som du bara får tillgång till som kund. Avanzas community heter Placera, ett öppet forum med allt det för med sig (mörkermän och gaphalsar gör vad de kan för att höras högst och mest där). Vad du väljer är givetvis upp till dig och dina preferenser. Det är värt att komma ihåg att många av de traditionella bankerna inte erbjuder köp i andra fonder än sina egna (konstigt, eller hur?). Så om du vill supersiza ditt buffébord av värdepapper så är Avanza eller Nordnet att föredra. 

Smarta investeringar: Starta ett månadssparande

Ett vanligt misstag många gör när de ska komma igång med sitt sparande är att de tänker på sparandet som en effekt av resten av sin ekonomi, och investerar därefter. Dvs sparandet sker efter att alla räkningar är betalda i slutet på månaden. Det är ju på ett sätt ett logisk feltänk. Men det är ändock ett feltänk, för det ger utrymme för undanflykter från ditt sparande. Prioritera istället att betala dig själv först innan du betalar alla andra. Och eftersom du gjort en sån grym budget så är det ingen risk att du har för mycket månad kvar i slutet på pengarna. Det enklaste sättet att få en rutin på detta beteende är att sätta upp ett automatiskt månadssparande till din ISK. Kolla i inställningarna på Avanza hur du går tillväga. 

Smarta investeringar: En roligare miniräknare

En sak som hjälper mig att hålla modet uppe och påminna mig om varför jag pysslar med detta är en av de otaliga FIRE-kalkylatorer som finns online. Med dem kan du enkelt knappa in sparkvot, inkomst, förväntad avkastning etc. och få en överblick på hur lång tid det kommer ta att nå din FIRE-siffra. Du kan googla dig fram till en uppsjö av räknesnurror som finns. Jag gillar denna enkla variant.  Prova att lattja dig fram till hur olika förutsättningar ger olika utfall. 

Smarta investeringar: Tålamod och disciplin

När du testar din nya leksak FIRE-kalkylatorn så blir det ganska snabbt tydligt att det viktigaste verktyget vi har är vår egen förmåga att hålla modet uppe. Det är med en stor dos tålamod och massor av disciplin som du kommer nå ekonomisk frihet. Detta är inte modellen för dig som vill göra snabba pengar, tvärtom faktiskt. Investeringar tar tid och måste få ta tid, och din största och viktigaste färdighet grundas i den förståelsen. Det hindrar dig från att ta irrationella kortsiktiga beslut. Som att plocka ut pengarna till en onödig köksrenovering eller att unna dig ett halvår i Thailand eller liknande. Pengarna måste få ligga och jäsa i många år och varje ingrepp i den där degen riskerar att förvandla den till en surdeg. 

Smarta investeringar: Själv-nudging

Eftersom FIRE-rörelsen som sagt är en relativt långsam farkost så tycker jag det är viktigt med pepp på vägen. Vägen till ekonomisk frihet är olika lång för olika människor, men du borde räkna med ungefär 8-10 år med en hög sparkvot på ungefär 40-50%. Se därför till att fira vid utvalda milstolpar. Tex. kan du fira när: 

  • Håller din månadsbudget
  • Lyckas sänka en större utgiftspost
  • Lägger om ditt bolån med bättre ränta
  • När du rebalanserar portföljen 
  • När du når dina sparmål
  • Vid specifika nivåer med din portfölj. Tex. första miljonen etc. 

Detta är några verktyg för smarta investeringar som är bra att ha på din resa mot ekonomisk frihet. Det är inte på något sätt en uttömmande lista, och jag kommer säkert skriva fler inlägg av samma karaktär. Tills dess.

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *