Månadsrapport Juli: Sommaren är kort… men känns nog lång för de som kortade Bitcoin.

Månadsrapport Juli: Sommaren är kort… Men känns nog lång för de som kortade Bitcoin.

Mitt juli:

Det är vardag igen för mig. Jag har gjort min första arbetsdag i veckan efter en ganska fenomenal semester. Och jag gissar att det är samma för många av er min kära läsare.

Som ni kanske märkt så har det blivit lite längre mellan inläggen och det beror på att jag funderar på exakt hur jag vill att den här bloggen ska utvecklas. Den kommer givetvis finnas kvar, men i exakt vilken form funderar jag mycket på just nu.

Den senaste tiden har jag blivit alltmer intresserad av kryptovalutor och har ökat på mitt innehav till den milda grad att Bitcoin och Ethereum nu utgör 20% av portföljen. 

Samtidigt är jag väl medveten om riskerna med att investera i kryptovalutor och håller kvar största delen av mitt sparande i svenska och globala indexfonder. 

Resultatet blev som följande:

Fonder: +3,90%

Tillväxt: +6,03%

Crypto: +20,75% 

Totalt Juli: +5,08%%

Totalt 2021: +39,82%

(DJ World Index 2021: +12,01%)

FIRE+Crypto= Win?!

Jag tror jag ska försöka masha ihop mina två väldigt olika och extrema ekonomiska intressen till en och samma filosofi och skapa en FIRE/Crypto strategi. Det låter säkert som hädelse för många FIRE-frälsta, men jag tror egentligen att de två världarna är perfekta för varandra om en bara spanar tillräckligt långt fram mot horisonten. Mer om detta i ett kommande inlägg. 

Börs-yran fortsätter

Juli månad bjöd på mycket roligt. Fonderna fortsätter att tuffa på. Det verkar som det eviga pengatryckandet från våra centralbanker går rakt ut på världens börser. Vi har historiskt höga värderingar men också många stora företag som fortsätter göra bra med pengar. Alternativen för sparare är få, både för småsparare och institutioner som har pengar att placera, och fram tills fler väljer att investa i Bitcoin så kommer börsmarknaden fortsätta bubbla. 

Jag ser ingen krasch i närtid, dock tror jag en korrigering kommer komma i augusti/september när världen ser Delta-varianten av C19 visa sin fulla styrka, och börserna historiskt visat lite svaghet. Jag tror dock att börsen snabbt återhämtar sig vid en (hälsosam) dipp och kommer snabbt vara tillbaka på banan igen.

Själv fortsätter jag stilla att investera månadsvis i vått och torrt. Dock har jag fått in en liten summa pengar extra som jag avvaktar med att investera ett tag för att se hur marknaden rör sig i närtid. Händer det inget drastiskt i aug/sep kommer jag månadsspara summan över 12 mån. 

Bitcoin, Eth och lite ADA

Cryptovalutorna gjorde till sist revansch i juli och Bitcoin ökade 10 dagar i rad för att toppa ut på 42 000 dollar. Många hade kortat Bitcoin runt 30 000 dollar med en tro att kursen skulle ner till 20 000. Björnarna gick bet och fick skynda för att täcka sina positioner. Sedan peaken har BTC kommit ner lite för att hämta andan innan ATH ska testas.  Även Ethereum har haft ett återtåg till 2600 dollar. Jag har också tagit en lite position i Cardano, men det är såpass lite att det knappt är värt att skriva om. Men nu vet ni.

Jag har fortsatt att månadsspara under björnmånaderna. Jag tror kurserna kommer fortsätta uppåt resten av året (nytryckta pengar flödar in i systemet som sagt), vi får se var 2021 slutar helt enkelt. Nyligen kom det nyheter om att USA vill reglera hela cryptomarknaden med införandet av ett stort infrastrukturpaket, men som jag förstått det är detaljerna så oklara och orealistiska att det kommer dröja år innan det kommer ske på riktigt. 

Tillväxtvärk

Tillväxtportföljen har haft en skakig sommar minst sagt. Mitt stora bet på Scandion Oncology verkar dröja. Efter lyckade studieresultat, insynsköp och total frånvaro av dåliga nyheter hände… absolut ingenting, sen sjönk kursen med 20%, mycket märkligt. Jag håller fortfarande mitt innehav och nu verkar det som att köparna börjar komma tillbaka. Vi får se helt enkelt. 

Jag har gjort både bra och dåliga investeringar i sommar. På minussidan hittar vi norska Hynion och amerikanska Coursera där jag är back 20 respektive 1 procent. Jag var också in och ut ur Spermosens (no pun intended) med en liten förlust på 10-ish procent.

På vinnarsidan hittar vi amerikanska Avepoint som jag köpte och sålde med en vinst på blygsamma 10% och Allarity som jag för närvarande är upp 70% i. 

Just Allarity är intressanta. Ett svensk/danskt onkologi-företag med hela 6 st Fas 3 studier i pipen. Bolaget har haft mycket besvär tidigare med dålig finansiering, förseningar och inkompetent ledning. Nu är ledningen utbytt, finansieringen är på plats efter en stor emission och bäst av allt, de ska omnoteras på amerikanska Nasdaq. Bolaget är för närvarande värderat till ca 500 miljoner sek och som ni vet så är amerikanska marknaden så otroligt mycket större än svenska. 60 miljoner dollar är ingenting därborta. Jag tror vi kommer se en rejäl uppvärdering av bolaget när flytten väl sker (vilket är sagt ska hända senast 31 aug). Jag är som sagt redan upp 70% i pappret och uppmanar dig att verkligen göra din egen research om bolaget om du vill investera. 

Till nästa gång. 

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!