Månadsrapport Februari: CCIV+Lucid= Sant

Månadsrapport Februari: CCIV+Lucid= Sant

Utveckling i februari

Fonder: +3,51%

Utdelningsaktier: -5,35%

Tillväxt: +29,18%

Totalt Februari: +6,22%

Totalt 2021: +13,21%

(DJ World Index 2021: +1,96%)

Nytillskott och farväl i portföljerna

Så hände det till sist: Dealen mellan CCIV och Lucid blev officiell. Nyheten var hett efterlängtad men kom med en trist bismak. Den ursprungliga värderingen av bolaget på 12 miljarder dollar visade sig vara hel fel, istället är bolaget värderat till 24 miljarder. Det tog alla på sängen när bolaget visade sig vara värderat dubbelt så högt än kommunicerat och alla SPAC-ägare fick se sin ägarandel krympa till hälften samtidigt som tillväxtutrymmet krympte drastiskt (på kort sikt). 

Det blev trångt på utvägen och aktien gick ner från $62 till $28 på två dagar. Jag sålde 2/3 av mitt innehav på $61 dollar dagen innan nyheten kom, bara på ren känsla. Jag hade med andra ord ren bond-tur, och det kunde lika gärna gått på andra hållet. Jag resonerade som så att en värdering på nästan 80 miljarder dollar kändes som väldigt mycket FOMO och ganska lite fundamenta.

Mitt GAV är dock låga $20ish och jag har faktiskt gått in igen på ca $30 och planerar hålla på halvlång sikt. Når aktien $40 säljer jag sannolikt rubbet. Men på sikt tror jag Lucid kommer värderas mycket högre än idag.

Jag har också tagit in ett nytt innehav i tillväxtportföljen, Lexin Fintech (Ticker:LX) är ett kinesiskt fintech-bolag som är en av de första som lanserar ett BNPL-koncept i det stora landet i öst. Buy Now Pay Later känner vi svenskar till väl då vi har handlat med Klarna länge nu, men i Kina är detta relativt nytt koncept som passar en kreditkänslig, ung, kinesisk population som älskar att shoppa. Värderingen är facila 2,2 miljarder dollar och P/E är sanslöst låga 14 (!) vilket för mig säger att det är få som hittat till bolaget. Jag hoppas på en galen resa under 2021 och jag planerar hålla på ganska lång sikt. 

Scandion (SCOL) står i princip still jämfört med förra månaden. Väntans tider…

Nu på slutet av månaden fick vi se en liten korrigering på börsmarknaden. Jag tror inte det var slutet, utan vi kommer antagligen se lite svängningar upp och ner under året. Denna gång var det ”stimmy-checks” i USA som stannade av nedgången. 

Jag har till sist sålt av alla innehav i min utdelningsportfölj. Jag trodde Hufvudstaden och Castellum skulle repa sig, men såhär i backspegeln var jag alltför optimistiskt. En tredje Corona-våg gjorde teknisk knock-out på Hufvudstaden som sänkte sin utdelning. Jag sålde till sist på ganska precis +/- 0. Castellum gick bättre och jag sålde med fin vinst. 

Följden av försäljningen av utdelningsportföljen är att jag har en hel del cash på kontot. I normala fall skulle jag köpa fonder för rubbet direkt. Men nu är det väl skakigt på börsen och jag tänker pytsa in pengarna månadsvis eller en större chunk om det kommer fler större dippar. Planen är att vara fullinvesterad igen senast om ett år, i februari 2022 alltså. 

Fondportföljen fick ett nytillskott i Avanza USA, en något mer koncentrerad indexfond jämfört med min andra USA fond från SPP. De kompletterar varandra väl tycker jag. 

Och sist men inte minst så fick cryptovalutorna se sig korrigerade och den diaboliska uppgången har fått en hicka som fortfarande pågår. Youtube berättar att btc fortfarande är något överköpt men att Ethereum fortfarande är prisvärd vid ca $1500. Jag lär mig fortfarande om crypto och har följaktligen bara en mindre summa invetserad. MEN, det är jäkligt kul att se portföljen växa i takt med att det digitala guldet varvar alla andra investeringar jag har, helt galet faktiskt. 

Hur gick månaden för er?

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!