Det brinner

Mina tankar och idéer om privatekonomi och investeringar.

Hur inleder man en sån här blogg? En samling texter i vilka jag bestämt mig för att dela med mig om mina tankar och idéer om privatekonomi och investeringar, det låter ju så jävla tråkigt. Jag får nästan kalla fötter av tanken på att mitt knapprande på tangentbordet ska konkurrera om din tid. Med Netflix, HBO, legobyggande med dina barn, att se Tom Cruise dingla utmed ett flygplan i Mission Impossible, ”K” av Katarina Frostensson, nya säsongen av Bachelor, Youtube-lektioner i koreansk matlagning, ett nyvunnet intresse för bågskytte, din spännande start-up idé ”med grym potential” och allt annat roligt och intressant som du skulle kunna göra istället för att läsa om min privatekonomi.

Livet är fullt av roligare saker än privatekonomi, det är enklare att skita i den här bloggen och göra det där andra istället. Jag respekterar det. 

Men jag har samtidigt inget att förlora, så here goes. Om du hänger kvar så har du min tacksamhet och beundran, om du väljer det där andra så har du min förståelse. 

Mitt ekonomiska uppvaknande

Jag borde kanske börja från början. För tre år sedan hade jag noll koll på investeringar, ränta-på-ränta effekten och fondavgifter. Jag hade inte en susning om vad ett investmentbolag är, vad p/e tal innebär eller vad ett index är. Jag var lyckligt omedveten om de här sakerna. Eller kanske snarare olyckligt omedveten, för samtidigt som livet knallade på så var det nåt som skavde.

Kunskap är ju makt sägs det och då för några år sen var jag som gemene hen är i fråga om pengar, maktlös. Nu låter det som att jag generaliserar, men rent statistiskt är vi svenskar faktiskt usla på pengar. En analys gjord av Blackrock 2017 visar att 7 av 10 svenskar inte vill investera i aktier och fonder eftersom de ”inte känner sig bekväma med det”. Vi är ekonomiska puckon, utan träning i ekonomi. Vi lär oss inte om ekonomi varken i skolan eller i vuxenlivet och banker gör allt de kan för att få pengar att verka jättesvårt, vilket det verkligen inte är. 

Min kunskap om pengar sträckte sig till hur jag bäst och snabbast kunde konsumera upp dem. Och i takt med att karriären gick framåt, och mina barn kom till världen så spenderades det mer och mer, på allt från leksaker till lägenheter. Swoosh sa det, så var kontot tomt i slutet av varje månad. Så som jag lärt mig att det ska vara. Så som jag tror vi alla lärt oss att det ska vara. Livet var fullt med saker men tomt på mening. Känner du igen dig?

FIRE – Ett importerat fenomen från USA

Nån gång i slutet av 2016, trillade jag över begreppet ”FIRE” på några amerikanska bloggar. Så som man gör när man fastnar i ett Youtube-skov och upptäcker att klockan är två på natten. Du vet, man börjar med ett roligt hundklipp och 4 timmar senare kliar man sig upprymd i huvudet över det nya begreppet ”savings quota”. Jag föregår mig själv, jag kommer gå in på det spännande begreppet sparkvot längre fram i bloggandet.

FIRE står för Financial Independendance Retire Early. Inte bara en kick-ass-akronym utan också precis vad jag behövde höra. Då kändes livet mest som en lång kedja av ömsom blöjbyte och ömsom PowerPoint-presentationer. Jag hade kort sagt börjat se min work/life balansering ur ny synvinkel. ”Va, är inte samhället anpassat efter människors fysiska och psykologiska välmående, utan mest fokuserat på bolags tillväxt, oavsett den mänskliga kostnaden, vem kunde tro´t?!”. Låt mig förtydliga: jag gillar mitt jobb och jag gillar att jobba. MEN, jag ogillar starkt ofriheten som arbetslivet medför, något som blottades för mig när jag fick barn.

”App-app-app”, kanske du tänker för dig själv, ”nu börjar detta osa misstänksamt mycket politiskt rött flummande som till och med skulle ge Kulturminister Amanda Lind rosiga kinder. Det vill jag inte beblanda mig med, jag kom ju hit för tips på hur jag får mer cash på kontot!”. Till dig säger jag håll ut. Vi parkerar detta ett tag och så lovar jag att förtydliga min position i ämnet i ett senare inlägg, ok? Märk väl att jag inte motsäger din (miss)tanke här, men för att lugna dig lite så vill jag poängtera att flummet är statistiskt underbyggt och kommer med stor sannolikhet göra dig rik. Tro mig, du kommer få ditt lystmäte mött av investeringstips och annat konkret som kommer klia dig precis där vänster hjärnhalva kittlar.

Konsten att lämna ekorrhjulet och leva livet fullt ut

Kort sammanfattat är detta alltså en blogg sprungen ur och inspirerad av det amerikanska begreppet FIRE. En rörelse där folk bemästrar konsten att lämna ekorrhjulet och leva sina liv fullt ut. De gör detta genom att investera så mycket pengar de bara kan enligt några enkla principer och därefter leva på passiv inkomst resten av livet. Ett elegant sätt hacka det finansiella systemet till sin fördel. 

Jag och min familj har inte nått ekonomisk frihet än, långt ifrån faktiskt, vi är precis i början av resan. Och denna bloggen kommer dokumentera denna resas gång. Min förhoppning är att texterna kan bidra med inspiration till din egen ekonomi, ditt sparande. Ett alternativt liv där mycket pengar betyder något helt annat än köpkraft, dvs. lyxkonsumtion, överspenderande och i slutändan ett harvande efter lön ända in i döden. Istället vill jag måla upp ett liv där pengar jobbar för dig istället för tvärtom. Där dina investeringar till sist betalar tillbaka med det mest värdefulla som finns: Mer tid och därmed mer frihet att leva lajf efter eget huvud. 

Om detta låter som ett ämne mer värdigt din tid än allt annat kul du skulle kunna göra om kvällarna så ger jag dig en fet mental high-five och bjuder härmed in dig till mitt alldeles egna privatekonomiska inferno. Välkommen. 

Missa aldrig ett inlägg! Ingen spam eller reklam. Bara bra tips på vägen till ekonomisk frihet. Prenumerera här!

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *