Ny månad, nya intressanta SPAC:s

Innehåller affiliate-länkar till Avanza

Ny månad nya intressanta SPAC:s

Jag har nyligen tagit in två nya innehav i tillväxtportföljen som jag vill dela med er, och föga förvånande är det två nya SPACs (SPAC:ar?) som gör entré.

Börsen fortsätter rusa och det är så man börjar undra över värderingarna vi ser nu. 

Det känns som att varje andhämtning börsen gör blir kortare och kortare och uppgångarna längre och mer volatila. 

Hörde en intressant iakttagelse om att dags-volatiliteten över hela Nasdaqs index brukar ligga inom 0,5%. Det vill säga att toppen och botten för hela index brukar svänga som mest 0,5% i snitt per dag. Under 2021 så är dagsgenomsnittet 4%.

Som bekant har jag bara 10% av min portfölj i tillväxtaktier, det är pengar jag är medveten om att jag kan förlora snabbt. Jag är bekväm med min risk och jag tycker alla måste se över sin risknivå och bara köpa aktier med högre risk för pengar en är beredd att förlora. 

Jag är ingen finansiell rådgivare så se inte detta som ett råd, bara en vänskaplig påminnelse om börsens krassa inställning till att alla möjligheter är förenade med risker. 

SPAC nr 1: TSIA

TS Innovation Acquisition Corp har utannonserat att de ska ta Latch till börsen i q2. Latch är ett bolag som erbjuder låstjänster och en plattform för uppkopplade hem. 

Chamath Palihapitiya investerar via en PIPE (private investment in public equity) och har gått ut med att han tycker Latch är det mest intressanta SaaS-bolaget i USA just nu. Stora ord från en grym investerare.

Så vad gör Latch?

De är som sagt ett SaaS-bolag som skapar ett låssystem och en plattform för uppkopplade hem som de kallar LatchOS. 

LatchOS låter boende och fastighetsvärdar hålla kolla på allt i och nära huset. Till exempel leveranshantering, hantering av smarta enheter som termostater, belysning med mera. Latch vill skapa hyreshus 2.0 och låta hus, boende och hyresvärdar bli uppkopplade på riktigt. Förutom att sälja själva enheterna betalar kunderna en löpande abonnemangsavgift för tjänsterna.

Enligt Palihapitiyas one-pager ser han en enorm möjlighet för företaget att nå de miljontals lägenheter och hyreshus som finns i USA och Europa, deras två huvudmarknader just nu. 

Och även om företaget fortfarande är i startgroparna har de verkligen rivstartat. 1 av 10 nya flerfamiljshus i USA har installerat Latch´s produkter under 2019. Och detta kommer sannolikt bara öka i framtiden. 

Aktien har till skillnad från många andra utannonserade SPACar inte stuckit iväg i pris. Visst på nuvarande §17 har aktien gått upp en del, men i dagens börsklimat får en värdering på 663 miljoner dollar ändå ses som ganska rimligt. Och Chamaths namn kommer alltid dra åt sig intresse. 

SPAC nr 2: FPAC

Far Peak Acquisition Corp har en intressant historia. De letar uttalat efter ett bolag inom fintech och gjorde nyligen en deal och listade fintech-bolaget Global Blue via sin syskon-SPAC Far Point Acquisition Corp. Förvirrande lika namn, jag vet. 

Varför är detta intressant? Jo när de tog Global Blue till börsen var de i förhandlingar med ett annat fintech-bolag (i prospektet till Far Peak finns information om att de under arbetet i Far Point identifierat över 150 potentiella kandidater, de hade diskussioner med 100, snävade ner antalet till 19 högintressanta företag och skrev LOIs med 2!). 

Far Peak som har delvis samma ledning som Far Point har alltså en potentiell kandidat i pipen redan vid start. Storleken på SPAC:en är ungefär samma som den för Far Point och de har uttalat sig om att leta efter en kandidat runt 2 miljarder dollar, ungefär samma storlek som Global Blues värdering.

Det är mycket spekulationer utan egentlig grund, men på aktiepriset $10,65 så är jag villig att ta det bettet. Jag tror FPAC kommer utannonsera en kandidat mycket snabbare än de vanliga 6-12 månader som en SPAC brukar ta på sig för att hitta ett intressant bolag. Men exakt när det kommer ske, det vet ingen.  

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *