Så sätter du ihop en stabil aktieportfölj – Mina investeringar Del 3

Så sätter du ihop en stabil aktieportfölj

Innehåller affiliatelänkar till Bokus & Avanza

Varför spara i aktier?

Det finns faktiskt en strategi för direktägande i aktier som både kan minska din risk och som har en chans att avkasta mer än index. Jag pratar givetvis om utdelningsaktier. Här går jag igenom vad du behöver tänka på när du sätter ihop en stabil aktieportfölj med utdelningsaktier.

Om du följt den här bloggen och läst min investeringsfilosofi så borde inte detta inlägg få lov att existera. Alla tillgängliga data säger att det är nästan omöjligt att slå index över tid. Du kan ha tur nåt enstaka år eller två, men sett över en längre tidshorisont är stockpicking väldigt svårt (borderline omöjligt) och något som även professionella investerare brottas med. 

Men jag är dålig på regler. Och kanske lite övermodig. Och jag tycker det är kul.  Därför har jag ungefär 1/3 av mina investeringar i aktier (än så länge). 

Vad är en utdelningsaktie?

En utdelningsaktie tillhör ett företag (oftast stort och moget) som väljer att dela ut en del av sin vinst till sina aktieägare, det som också kallas direktavkastning (utdelningen som procent av aktiepriset). 

Vad det innebär konkret är att företaget måste ha cash på kontot.

Kontanter ljuger inte. Företaget kan inte trixa med bokföringen och få verkligheten att se bättre ut än den egentligen är och ändå dela ut pengar. För att kunna dela ut en del av sin vinst måste det finnas pengar på kontot.

Utdelningen kan på så sätt ses som ett bevis för att företaget går bra. 

Hur vet jag vilka företag som delar ut sin vinst och vilka ska jag välja?

Direktavkastningen ser du på aktiens översikt hos din mäklare. Det är en viktig faktor jag kollar på när jag väljer en aktie att investera i. Men när det kommer till att välja aktier finns det flera parametrar att ta i beaktning. 

OBS! Nu blir det lite tekniskt och om du känner att du zonar ut så kan du skippa det här inlägget och hålla fast vid att månadsspara i fonder. Det kommer antagligen fungera bättre över tid. 

Mina kriterier när jag väljer aktier till min aktieportfölj: 

Du är kvar! Grymt. Låt oss fortsätta. Här är de olika siffrorna jag kollar på när jag väljer aktier till min portfölj.  

Utdelning: 

Direktavkastningen är såklart den viktigaste faktorn för att bygga en utdelningsportfölj. Ingen utdelningsaktie utan utdelning, cash is king. Jag vill gärna ha minst 3% i direktavkastning per år. Helst runt 4-5%. Mindre kan vara ok om utdelningstillväxten går spikrakt upp. Mer än 6% gör mig skeptisk, har bolaget verkligen råd att betala ut så här mycket? Vilket leder mig till att kolla på…

Utdelningstillväxt: 

Jag vill inte bara ha en rimligt hög direktavkastning. Jag ser gärna att bolaget höjer den utdelningen varje år. Det är inte mer än rimligt när man tänker på det. Ett företag strävar efter tillväxt, kanske en årlig tillväxt på 10%, då tycker jag att det inte är mer än rätt att en del av den tillväxten tillfaller mig som ägare. 

Om ett företag klarar av att höja sin utdelning över tid ser jag det som ett superstarkt tecken på ett hälsosamt och välskött bolag. 

Det finns bolag på svenska börsen som höjt sin utdelning i 20 års tid. Och i USA finns det bolag som höjt i mer än 40 år. 

Jag väljer alltid bolag som höjer sin utdelning eller som i varje fall inte sänker den. (Utom vid absolut extraordinära omständigheter, som nu med Corona). 

Utdelningsandel: 

Utdelningsandelen visar hur stor del av vinsten som går till aktieägarna. Här sätter jag ett generellt tak på 65-70%. Mer än så gör att risken för att bolaget inte mäktar med en höjning ökar, och jag vill som sagt se höjningar en lång tid framöver. 

P/E tal: 

Price/Earnings visar vad marknaden värderar bolaget till. Talet visar hur många årsvinster du får betala för företaget. Jag letar bolag med relativt låga p/e-tal. Men jag följer inte det så slaviskt. 10 är toppen och 20 kan vara helt ok, allt beror på omständigheter. 

Sticker p/e talet iväg och aktien handlas runt 30-50 så knycklar jag mina ögonbryn och undrar misstänksamt om inte bolaget är lite övervärderat. 

Ett lågt p/e-tal kan visa på ett undervärderat bolag men det kan också vara tecken på att företaget går eller kommer gå dåligt. 

Dock vill jag gärna ha ett lägre p/e än marknaden i stort. Knivigt, därför förlitar jag mig mer på nästa tal…

P/S tal:

Price/Sales visar aktiepriset i relation till försäljningen per aktie. Om ett företag säljer varor eller tjänster till ett värde av 100 sek/aktie och aktien kostar 50 sek. Då blir p/s-talet 50/100= 0,5. 

Försäljning och intäkter är själva blodomloppet för ett företag. Därför är p/s-talet bra att kolla på. 

Studier visar att företag med låga p/s-tal överpresterar över tid. Anledningen till det beror på att även en liten justering i företagets marginaler (genom interna omstruktureringar eller liknande) ger stora effekter på sista raden i bokslutet och därmed givetvis på aktiekursen. 

Jag ser gärna ett p/s-tal på under 2, helst under 1,5. 

En enkel formula när du ska välja aktier till din aktieportfölj:

Det finns såklart fler siffror och parametrar att ta in när man väljer aktier, men de som nämnts ovan räcker ganska långt när du ska sätta ihop en utdelningsportfölj. 

Det hela är ganska enkelt: 

Stort, välskött och stabilt företag + Hög direktavkastning + Utdelningstillväxt + Rimligt p/e -tal + Lågt p/s-tal + lagom Utdelningsandel = En potentiellt bra investering. 

Diversifiering i din aktieportfölj

När du sen väljer aktier är det också viktigt att dela upp tillgångarna inom olika sektorer. Detta är för att skapa en balans till marknadens svängningar. Det är bra att ha lite bank, lite industri, lite teknik, en del fastigheter och några investmentbolag, etc. 

Du behöver också göra en trendspaning. Vilka sektorer tror du kommer gå bra framåt och vilka kan ta stryk av rådande ekonomiska klimat. Vad är övervärderat och vad är undervärderat?

Hur många aktier ska jag ha i min aktieportfölj?

Jag tycker att ca 10-15 bolag som du gillar och där siffrorna ser bra ut är en bra siffra. Fler än så blir krångligt att hålla koll på. Färre än 10 bolag riskerar att skada diversifieringen, och därmed öka risken. Men med det sagt så är det helt upp till dig, men en tumregel är alltså hellre fler än för få. 

Hur hittar jag aktier att köpa?

Det finns flera sätt. Du hittar alla nyckeltal hos din börsmäklare, tex Avanza. Men det kan ju vara svårt att ens veta var man ska börja. 

Själv använder jag mig av Börsdata.se. Där kan du göra så kallade screeners. Du skriver helt enkelt in dina olika krav på en aktie och sen får du en lista med bolag som uppfyller dessa krav. En fantastisk tjänst för 90 kr per månad. 

Det finns även massor med artiklar på nätet om den här strategin, så bara googla runt på utdelningsaktier eller utdelningsstrategi så kommer du få massor med bra tips till din aktieportfölj.

Två bra böcker om utdelningsaktier

Marcus Hernhag är en ekonomibloggare och författare med enorm kunskap om bla. just utdelningsaktier. Han har skrivit boken ”Den enkla vägen: Bli rik på aktieutdelning” där han pedagogiskt beskriver sitt tillvägagångsätt för att bygga en solid utdelningsportfölj. 

Mycket av det jag nämnt ovan är inspirerat av den amerikanska författaren Lowell Miler som skrivit boken ”The Single Best Investment”. Den är väl värd att inhandla, eller låna på bibliotek om du hittar den. 

Nu har du förhoppningsvis lite bättre grepp om hur du sätter ihop en stabil aktieportfölj. I nästa inlägg tänkte jag gå igenom alla mina aktieinnehav. Hej på er. 

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *