En långsiktig investeringsstrategi för kortsiktiga innehav

Du behöver en långsiktig investeringsstrategi för dina korta innehav.

På mikrolistorna finns det goda möjligheter till hög avkastning. Men som alla andra investeringar behöver du en strategi. Detta är en långsiktig investeringsstrategi för kortsiktiga innehav.

De bästa investeringarna är tråkiga. Framgångar på börsen är i mångt och mycket förmågan att inte brusa upp över sina innehavs tillvaro. Det är väldigt mycket beteende och ganska lite kunskap, om jag ska vara ärlig. 

Vad är beteendet då?

Det är sakerna jag nämnt ett flertal gånger: Köp indexfonder, investera månadsvis för att jämna ut resan och glöm bort att du sparar överhuvudtaget. 

Fokusera långsiktigt och beräkna din exit 4% i taget. 

Försök inte tajma marknaden. Sälj inte när börsen faller med ambitionen att pricka botten. Fånga inte kniven. Det är dömt att misslyckas. 

Investeringar är som meditation. Det är förmågan att inte göra mer än att uppmärksamma vad som händer. När tankarna rusar så måste du hitta tillbaka och notera vad du gör och varför. Låt inte känslorna ta över. Dröm dig inte bort. 

Att sitta still helt enkelt. Skitenkelt i teorin. Ganska svårt i praktiken. 

Men övning ger färdighet. Idag hittar du mig i lotusställning upprepandes mitt mantra oavsett om börsen går upp eller ner. 

Så varför är korta innehav en del av min investeringsstrategi? 

Jo, för internet är en fantastisk plats. Det haussas och skriks på en rad sociala plattformar.  Och detta skapar möjligheter för oss med ett någorlunda sofistikerat brusreduceringsfilter i hjärnan. 

Ofta rör det sig om krångliga innehav i med-/biotech sektorn eller små teknik-specialister som kommer revolutionera världen.

Det är superspännande bolag som är precis i starten av sin utveckling. De har all potential i världen. Det kan gå till månen, men oftast landar de i småspararnas gemensamma soptipp av ångest och desperation. 

Detta är bolag som i stort sett är helt bortkopplade från hur börsen borde fungera. För även om alla bolag värderas efter deras förmåga att generera avkastning i framtiden så har förhoppningsbolagen fortfarande inte tjänat en krona. De är de facto luftslott, uppumpade av småsparares drömmar, optimism och nycker. 

Kurserna styrs inte sällan av den nya tidens orm-oljeförsäljare i aktiegrupper på sociala plattformar. 

Bolagen släpper en studie och kursen rusar. De råkar visa vinst och kursen rasar. Inget är logiskt. Allt är möjligheter. Om du är villig att leva med risken

Mina regler för mina korta innehav. 

Så varför ska man överhuvudtaget investera (spekulera) i denna typ av bolag? Enkelt, det är i dessa småbolag jag gjort mina största vinster. Och om man tycker det är roligt att följa utvecklingen på mikrolistorna så finns det goda möjligheter till hög avkastning. 

Dock har jag satt upp några punkter som jag försöker följa när jag köper och säljer denna typ av aktier: 

  • Jag som mål att inte ha mer än 10% av mitt kapital i förhoppningsbolag. Tio procent känner jag är en rimlig hög nivå som kan ge en bra extra boost till sparandet, men samtidigt lite nog för att inte rubba portföljen helt. 
  • Jag är noggrann med värderingen och köper oftast väldigt lågt värderade bolag. Jag siktar på att hitta bolag med ett BV på 100-200 miljoner. Oftast tjänar som sagt dessa bolag inga pengar alls, de bedriver forskning eller jobbar på sin första produktlansering. Om vi skulle översätta det till ett moget bolag som går med vinst skulle det innebära ett bolag som gör 10 mill i vinst på p/e 10. Typ en godisbutik alltså. Värderingen är inte skriven i sten och jag kan köpa högre värderade bolag om de prickar av andra faktorer. 
  • Jag letar efter bolag där ledningen äger många aktier. Och det får gärna finnas lock-up avtal som hindrar dem från att plötsligt dumpa sina innehav. Tror ledningen så pass mycket på sitt bolag att de har investerat mycket själv i det så ser jag det som ett styrketecken. 
  • Bolaget får gärna vara i en fas där det ska presenteras nyheter de kommande månaderna. Det kan vara studieresultat, produktlanseringar eller spelsläpp. Lyckas man tajma en späckad kalender för ett företag så är chansen högre att kursen stiger i takt med nyhetsflödet. 
  • Bolaget får gärna nyligen ha fyllt på kassan. Eftersom bolagen inte tjänar några pengar så är de beroende av bla. oss investerare för att överleva. En nyemission brukar få kursen att rasa. Jag vill ju oftast inte sitta särskilt länge i dessa bolag och undviker gärna NE:s. 
  • Det finns också vissa sektorer som är mer intressanta än andra. Jag har fått fin avkastning på innehav inom medtech och biotech. Även spelbranschen drar många ögon till sig när de ska lansera ett nytt spel, men hetast just nu är företag inom green-tech. 
  • Jag håller inte innehaven för länge. Jag har gjort misstaget flera gånger att dras med i kursrusningar och hållit bolaget för länge. Detta är den regel jag kämpar mest med att efterfölja. Nedgångarna i denna typ av bolag är ofta ännu värre än uppgångarna. Och det tar följaktligen längre tid för dem att nå tillbaka till höga nivåer. Har man mycket tålamod så gör det inte så mycket, jag har gjort feltajmade köp jag suttit med i ett år innan värderingen har fått mig på plus igen. Men ibland kommer värderingen aldrig tillbaka och då får man bita i det sura äpplet och sälja med förlust. Stop-loss är din bästa vän. 
  • Nuförtiden brukar jag sälja, oavsett hur framtiden för bolaget ser ut, efter 20-30% uppgång. (Men som sagt, jag misslyckas ofta med att följa den här regeln, jag har hållit innehav tills de gått 500% upp, något jag inte ångrar idag direkt.) Det kan jämföras med de 10% om året  som jag förväntar mig att mina fonder ska ge. 
  • Jag är medveten om FOMO:n. Haussekören på Facebook och Twitter kommer göra sitt bästa att få dig att köpa just den aktien de själva placerat i. Jag håller mig till min strategi, gör min hemläxa,  och försöker att inte dras med i FOMO:n. Om ett bolag har dragit iväg 50% på en vecka är det antagligen inte läge att hoppa (det kan vara, men det är läge att vara försiktig). 
  • Jag återinvesterar mina vinster. När jag gjort 20-30% i vinst och sålt så låter jag halva vinsten gå in i min fondportfölj. Halva vinsten ska alltid läggas i långsiktiga indexfonder, andra halvan används för nya spekulationer. 

Så hur har det gått?

Den enda anledningen till att jag fortsätter uppvakta bolag på mikrolistorna är att det betalt av sig. Min tradingportfölj är i skrivande stund upp 110% för året, men så bra har det inte gått varje år, men faktum är att jag är rejält mycket mer plus i den portföljen än jag är i fondportföljen. 

Man ska vara medveten om att senaste årens tjurmarknad har gjort livet enklare för alla ”traders” (obs: jag skulle aldrig benämna mig själv som trader). 

Skulle det komma en rejäl sättning på marknaden så kommer spekulerandet bli mycket svårare. 

Men just nu är strategin att hitta lågt värderade bolag, med pengar i kassan, i en het sektor. En strategi som faktiskt betalat av sig än sålänge. 

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *