Därför är diversifiering valium för investerare

Därför är diversifiering valium för investerare

Diversifiering. Du har kanske stött på ordet förut? Svårt att missa då det lovprisas, nickas och hummas i medhåll så fort det nämns. Och i vissa fall stämmer tesen, diversifiering är grymt… om du börjar närma dig pension (förtida eller ”vanlig”). Men för oss andra ska diversifiering undvikas. Läs vidare så ska jag berätta varför diversifiering är valium för investerare.  

Vi har ju konstaterat att börsen som helhet alltid går upp på lång sikt. Ett faktum som skvallrar om att jag därmed gillar indexinvesteringar. Genom indexfonder kan jag äga HELA börsen. Äger jag hela börsen via en indexfond eller sju så kommer portföljen också gå upp, på lång sikt. Dessutom är börsen det i särklass enklaste och mest tillgängliga sättet för vanligt fölk att investera.

25% aktier, 25% räntor, 25% guld och 25% cash – Nej tack!

Men det skvallrar också om ett annat faktum: Om jag äger annat än indexfonder (eller aktier) riskerar min avkastning att underprestera gentemot börsen. Därför ställer jag mig tveksam till diversifiering. Många som investerar gör det med både hängslen och livrem. En vanlig strategi är tex. att ha 25% aktier, 25% räntor, 25% guld och 25% cash, denna skulle då hjälpa investeraren att sova bra om natten vid ett eventuellt börsras. 

Räntor och guld ska agera krockkudde och jämna ut alla toppar och dalar, både i portföljen och hos investeraren. En väldiversifierad portfölj är alltså inget mer än valium för alla nervösa investerarsjälar.   

Sanningen är dock att den typen av säker-före-det-osäkra-allokering av kapital är överdrivet försiktigt när man investerar på lång sikt. Corona-kraschen i mitten av mars borde ha gjort alla medvetna om detta. Börsen idag är i stort sett tillbaka på nivåerna innan en kinesisk fladdermussoppa satte världen i karantän. 

Högre risk är förnuftigt

Om du är ung eller relativt ung (hej alla), och har den fundamentala inställningen att du inte ska röra kapitalet förrän du når din FIRE-summa, så är det förnuftigare att ösa in ALLA dina sparpengar i aktier (gärna med jämna mellanrum, tex. genom ett månadssparande). Allt annat riskerar att stuka din kapitalutveckling och förlänga den i ärlighetens namn ganska mödosamma resan till ekonomisk frihet.  

En genomsnittlig uppgång på börsen varar i snitt i 7 år. Den senaste varade i 10 år och jag är inte helt säker på att den är över, just nu undrar jag om Corona ens gills som ”björnmarknad”, min portfölj tycker inte det i alla fall? 

Samtidigt är den genomsnittliga björnmarknaden bara tre år lång. TRE ÅR. Det är ingenting ur ditt och mitt investeringsperspektiv. Så varför ska du minska många års möjligheter till god avkastning för tre ynka år. 

Om du är 25 år gammal idag och just upptäckt börsen, gjort det klassiska misstaget att köpa några börsraketer, förlorat allt, därefter faktiskt börjat göra din hemläxa och sedermera investera förnuftigt. Är det rimligt att medvetet minska 30 års avkastning för något som du inte vet när det händer och i snitt går över efter tre år (”frågar åt en vän”)? Jag tycker inte det. 

Det finns alltid ett ”men…”

Men om du är äldre, säg 50+, så kan ovanstående typ av diversifiering vara bra. Om du kan känna lukten av ledighet förstår jag instinkten att vilja ta det ”lite lugnt” och inte riskera att lägga till fler år av arbete. Men i snitt räcker det ju med tre års framförhållning. Om du tre år innan du planerar gå i pension diversifierar din portfölj och börsen kraschar dagen efter, så kommer du komma ur krisen lagom till din planerade pensionsålder. Då har du haft tre år då du dels kunnat allokera om mer pengar till dina aktier och dessutom satt av allt nysparande i aktier. 

Kommer jag diversifiera?

Med detta sagt kommer jag med största sannolikhet inte investera som ovan när mina tinningar grånat. Om jag diversifierar så kommer jag antagligen lägga max 20% av kapitalet i räntefonder och behålla resten i aktier. 20% i räntor ger mig en buffert som skyddar mot inflationen och det är tillräckligt för att snabbt kunna allokera mer till aktier vid framtida börsfall. Samtidigt kommer portföljen fortsätta ge en bra avkastning vid alla 7-åriga uppgångar. 

Diversifierings-disclaimer

Det blir lätt begreppsförvirring i investerings-nomenklaturen. Det är helt enkelt skillnad på diversifiering och diversifiering. Jag är emot diversifiering av olika tillgångsslag men jag är för en väl-diversifierad aktieportfölj.

När du väljer aktier är det viktigt att dela upp tillgångarna inom olika sektorer för att skapa en balans till marknadens svängningar. Det är bra att ha lite bank, lite industri, lite teknik, en del fastigheter och några investmentbolag, etc. 

Du behöver också göra en trendspaning. Vilka sektorer tror du kommer gå bra framåt och vilka kan ta stryk av rådande ekonomiska klimat. Vad är övervärderat och vad är undervärderat?

Hur tänker du kring dina investeringar. Diversifierar du?

Frihet med FIRE finns även på Sociala Medier. Delta i diskussionerna du med!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *